Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği TÜSİAD'ın düzenlediği “CEO Forum”da konuşan Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Türkiye'nin büyümede %6'yı hedeflemesi gerektiğini, bunun altındaki bir büyümenin istihdam sorununu çözemeyeceğinin altını çizdi. Derviş, büyümenin yanı sıra, cari açığında en az %6'nın altında olması gerektiğini, Türkiye'de sağlıklı bir yapıyla büyüme olursa, %5 bir cari açığın finanse edilebilineceğini, Türkiye'nin böyle bir dengeye oturması gerektiğini söyledi.

Kemal Derviş, bu tarz bir yapı için iç tasarrufların artırılması gerektiğinin altını çizdi. Derviş: “İç tasarrufu artıracak sihirli bir değnek yok. Finans sektörünün, vergi sisteminin, ve Sigorta sisteminin tasarrufu özendirecek bir yapıya kavuşturulması önemli, bir de insanların kendilerini güvende hissetmeleri, yarınlarını güvenebilmeleri önemli faktörlerdir” diye konuştu.

Kemal Derviş, Türkiye'de yerli katma değerin artması konusuna da değinerek: “Çok ihracat yapıyoruz, ama ihracatın ithal payı çok yüksek olduğu için ihracat artsa bile, ithalat da onunla beraber artıyor ve cari açığı bu artışa rağmen küçültemiyoruz” dedi.

Derviş, son olarak kur hakkında da şunları söyledi: “Ben aşırı değerli Dövizden daha çok aşırı değerli Türk Lirasından korkarım, ani kur değişiklikleri şirketler için zor olabilir, fakat şu anda bile Türk Lirasının fazla değerli olduğu kanısındayım.”

Arzu Maliki
amaliki@bloomberght.com