Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bütçe tasarısında uzlaşamamasıyla ABD federal hükümeti resmi olarak kapanırken küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatı haftalık bazda ortalama yüzde 2 oranında değer kaybetti. İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı ve Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altının, ABD'nin bütçesizliğini fiyatlamadığını belirtti.

Yıldırımtürk, "ABD'de bütçe tasarısının onaylanmamasıyla oluşan olumsuzluğun altın fiyatını yükseltmesi beklenirken, oylamanın ertesi gün yani salı günü tam tersi oldu. Altının onsu 52 dolar gerileyerek 1.282 Dolar/Ons oldu. Daha sonra gelen tepki alımlarıyla kayıpların 42 Dolar/Ons'u geri alınarak 1.324 Dolar/Ons'a seviyelerine kadar yükselebildi. Perşembe ve cuma günleri de nazaran yatay bir seyir izledi" dedi.

Büyük fonların altın satarak gelişmekte olan ülkelerin yatırım araçlarına yöneldiğini dile getiren Yıldırımtürk, şunları dile getirdi:

"ABD'deki bütçesizlik ve 17 Ekim'e kadar çözümlenmesi gereken 'Borç tavanı' konusunun oluşturduğu tedirginlik ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaştırma kararını öteleyeceği beklentisi, yatırımcıları yeniden, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki yüksek karlı yatırım araçlarına yöneltiyor.

Diğer taraftan, ABD'deki bütçesizlik olumsuzluğu dışında, diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, ekonominin ılımlı toparlanmasıyla yaşanmakta olan finansal krizden çıkış süreci de global piyasalardaki iyimserliği artırıyor. Bu gerekçeyle de büyük fonların yüklü miktarda altın satarak 'Güvenli liman'dan uzaklaşarak gelişmekte olan ülkelere yöneldikleri gözleniyor. Bu nedenle altın fiyatının sert düşüşü sonrası gelen tepki alımları da zayıf kalıyor."

Suriye ve Mısır konusundaki gerginliğin ötelenmesi ve petrol fiyatlarının düşüşüyle altın fiyatlarında çıkışların kısa sürdüğü aktaran Yıldırımtürk, "Altın fiyatını olumsuz etkileyen gerekçeler olarak, Ortadoğu'da stratejik gerginliğin zayıflaması, petrol fiyatının gerilemesi, Hindistan'ın altın ithalatında vergi oranını yükselmesi ve bu günlerde Çin Borsalarının tatil nedeniyle kapalı olmasıyla altında fiziki talep düşüklüğü gösterilebilir" diye konuştu.

AA