Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Çay Partisi hareketiyle bağları olan Temsilciler Meclisi'ndeki üç yasakoyucunun, Obamacare'e odaklanmayan bir harcama yasasını destekleyeceklerini söylemesi üzerine Çay Partisi içinden ilk çözülme haberleri gelmeye başladı.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri'nden Teksas'taki Blake Farentfold, Colarado'daki Doug Lamborn ve Florida'daki Dennis Ross, ABD'nin vergi yasasında temel revizyonlar ve Medicare ve Sosyal Güvenlik politikalarında kaydadeğer değişiklikler içermesi hâlinde hükümetin kapanmasını önleyecek anlaşmayı destekleyeceklerini söyledi.

Diğer tarafta Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, borç limitinin karşılıksız artırılmayacağını söyledi. ABD'de ABC kanalına konuşan Boehner, "Pürüzsüz bir şekilde borç limitini oylamayacağız" diyerek, Temsilciler Meclisi'nin bu seçeneği desteklemediğine işaret etti.

Amerikan hükümeti 6 gündür kapalı ve Hazine Bakanı Jacob J. Lew'in yasakoyuculara ABD'nin yaklaşan borç tavanının üzerine çıkılmasını önlemek için elindeki tüm tedbirleri kullanacağını söylemesinden bu yana 11 gün geçti. Bütçede anlaşmazlık, Cumhuriyetçiler'in
 Başkan Barack Obama'nın Obamacare olarak bilinen Uygun Koşullu Sağlık Reformu'nun fonları çekmeye çalışmasıyla başladı. Obama, müzakere etmeyi reddetti.

ABD Başkanı'nın Obamacare'i 1 cm bile oynatmaya isteksiz olduğunu söyleyen Farenthold, "Tamam, peki o zaman başka reformları nerede bulabiliriz? Eğer Obamacare'den başka bütçede o etkiyi yapabilecek başka bir şey varsa, onu yapmamamız için bir neden görmüyorum" dedi.