Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:25'te güncellendi)

Hisse senetleri, ABD'li kanun yapıcıların temerrütten kaçınmak için ülkenin borçlanma limitini artırma konusunda anlaşmaya varamamaları ile birlikte düşerken, yen değer kazandı. Petrol düştü.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Londra saati ile 08:03'te, yüzde 0.4 aşağıda seyrederken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düştü ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 kaybetti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 geriledi. Japon yeni yüzde 0.4 güç kazandı ve geçen haftaki yüzde 0.8'lik çıkışını daha da genişletti. isviçra frankı yüzde 0.3 tırmandı. Batı Teksas petrolü yüzde 0.7 geriledi ve altın ve gümüş en az yüzde 0.2 yükseldi.

ABD'de borç limitini aşmaktan kaçınmak için uygulanan tedbirlerin biteceği tarih olan 17 Ekim yaklaşırken, Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner, kanun yapıcıların borçlanma limitini diğer provizyonlarla bir paket içine almadan yükseltmeyeceğini kaydetti. ABD Başkanı barack Obama, daha önce yaptığı açıklamada, borç limitini artırma konusunda müzakereye girmeyeceğini kaydetmişti. Euro Bölgesi'nde, Sentix araştırma enstitüsünün yatırımcı güveninin bu ay arttığını açıklaması bekleniyor.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Asset Management Co. kıdemli stratejisti Masaru Hamasaki, "ABD'nin durumu net bir şekilde anormal ve belirsizlik durumu yatırımcıların işini kolaylaştırmıyor," dedi ve "ABD temerrüte düşerse ve birkaç gün olsa bile faturalarını ödeyemezse, piyasa kaosa düşecek" değerlendirmesinde bulundu.

Lüks ürün üreticisi Burberry Group Plc, şirket CEO'sunun bir gazeteciye, Çin'de satışlardaki yavaşlamanın daha da sürebileceğini söylemesinin ardından yüzde 1.7 düştü. European Aeronautic Defence & Space Co., alt şirketi Airbus SAS'nin Japonya Havayolları'ndan ilk siparişini almasının ardından değer kazandı. Solvay SA, ABD'li kimyasal ürün üreticisi Chemlogics Group LLC2yi satın alacağını açıklamasının ardından yüzde 2.3 tırmandı.

(11:25'te güncellendi)