Fed'in varlık alımlarını kesmesi gelişen ekonomileri etkileyecek
OECD tarafından yapılan açıklamada Fed'in varlık alımlarını azaltmasının özellikle gelişen Asya ekonomileri üzerinde etkili olacağı belirtildi
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yapılan açıklamaya göre gelişen Asya ülkelerinin orta vadeli ekonomik görünümü parasal genişlemenin azaltılmasıyla beraber bazı risklerle karşılaşabilir.
İçine Güneydoğu Asya, Çin ve Hindistanı da alan bölgede politika yapıcıların uluslararası sermaye akışını yöneterek bir yandan da istikrarlı büyümeyi sağlama konusunda zorluklarla karşılaşmaya devam edecekleri belirtildi.
Dünya Bankası dün yaptığı bir açıklamada gelişen Doğu Asya ülkelerine yönelik ekonomik büyüme beklentilerini bu yıl ve önümüzdeki yıl için düşürdü ve Fed'in tahvil alımlarını azaltması da dahil olmak üzere küresel risklerin bu düşüşte önemli etken olduğunu belirtti.
OECD tarafından yapılan açıklamada "Gelişen Asya'ya yönelik en önemli aşağı yönlü risklerden bir tanesi varlık alımlarının azaltılacağı spekülasyonuyla tetiklenen mali piyasalardaki volatilite. Özellikle devam eden cari açığın endişe kaynağı olduğu Hindistan ve Endonezya başta olmak üzere bazı makroekonomik zayıflıklar söz konusu" ifadeleri kullanıldı.
Hindistan'da ekonomik büyümenin 2014 ve 2018 yılları arasında yüzde 5.9'a gerilemesi beklenirken, bu rakam 2000 ve 2007 yılları arasında yüzde 7.1 olarak gerçekleşmişti. Öte yandan OECD, Endonezya'nın ekonomik büyümesinin önümüzdeki 5 yıl boyunca yüzde 6 ortalamasını tutturacağı tahminini yaptı.