Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ek teşviklere karşı olan, Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, Fed'in geçtiğimiz ayda aldığı varlık alımlarını azaltmama kararının merkez bankasının kredibilitesine zarar verdiğini söyledi.

Bu yıl oy hakkı bulunmayan Plosser, "Son rehber göstergelerden net ve büyük sapmalar görülmediği halde mevcut varlık alımını azaltmayı ertelemek, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) hedeflerini değiştirdiğini ve Haziran ayının geleceğe dönük rehberliğinden koptuğunu gösterir. Bu da komitenin kredibilitesini zayıflatır ve ilerideki geleceğe dönük rehberliklerin bir politika aracı olarak dikkate alınırlığını azaltır" ifadelerini kullandı.

FOMC geçtiğimiz ayda yaptığı toplantıda 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımına devam ederek ekonominin yüzde 7.3 seviyesindeki işsizliği istenilen seviyeye getirip getiremeyeceği açısından gelecekteki verileri beklemeye karar vermişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini Fed'in Eylül ayında tahvil alımlarını 80 milyar dolara düşüreceği yönündeydi.

Fed'in teşviklere devam etme kararının para politikasının gelecekteki durumuna da belirsizlik kattığını ifade eden Plosser, ekonomik görünüme yönelik de güven azalması işaretleri olduğunu dile getirdi.

Plosser son olarak, "Varlık alımlarını azaltmamak ayrıca komitenin Haziran ayında öngördüğü kendi sürdürülebilir büyüme tahminine güveninin azaldığı anlamına da geliyor. Böylece, kendi kredibilitemizi kendimiz zayıflattık, tabii halkın ekonomiye olan güvenini de" dedi.