Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, iyi ya da kötü olduğu düşünülmeksizin, artık 100 yaşındaki bankanın nasıl yönetileceği konusunda vatandaşların düşüncesinden o kadar da kopuk değil.

ABD Başkanı Barack Obama, seçim süreci ile çok da uyumlu olmayan tahkiklerin ardından Ben S. Bernanke'nin yerine gelmek üzere yarın Janet Yellen'ı aday gösterecek. Başkan'ın favorisi olan ABD Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, Demokratlar'ın tepki ve muhalefetinin ardından 15 Eylül'de adaylığını çekerken, Fed Başkan Yardımcısı Yellen, 400'den fazla ekonomist, kadın grupları, yatırımcı ve siyasetçilerinin favorisi hâline geldi.

Aday gösterme sürecine alışılmadık ilginin arkasında, Fed'in finansal krizde uyguladığı kurtarma programları ve rekor düzeydeki parasal genişlemeden çıkışın ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin endişe yatıyor.

Fed'in son 5 yılda kasırganın tam ortasında olduğunu söyleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 20 Eylül'de verdiği röportajında, "Bu nedenle Kongre, Beyaz Saray, finansal piyasalar ve halk Fed'in başında kim olacağı ile ilgili" demişti.

Bullard, Bernanke'nin 31 Ocak'ta sonlanacak 2. görev döneminin, ülkenin merkez bankasından ne istediği konusunda güzel bir tartışma altyapısı sağladığını ifade etmişti.