Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gelecek yıl toplam kamu yatırımlarının 77 milyar lira olmasını öngördüklerini bildirdi.

Yılmaz, Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, istihdama ilişkin soruları yanıtlarken iş gücü piyasaları ve istihdam konularının sadece ekonomik açıdan değil, sosyal açıdan da son derece önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin son dönemlerde istihdam oranını en hızlı artıran ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin iş gücüne katılım oranlarının artmasına karşın işsizliği azalttığını dile getiren Yılmaz, 2009'da yüzde 14'lere kadar çıkan işsizliğin yüzde 9'lara, tek haneli rakamlara çekildiğini belirtti. Yılmaz, bunda büyümenin, aktif iş gücü politikaları ve reformlarının, teşviklerin katkısı olduğunu kaydetti.

İstihdamın yapısına bakıldığında yüzde 87'sinin özel sektör kaynaklı olduğuna işaret eden Yılmaz, istihdam artışında esas olarak özel sektor kaynaklı sağlandığını söyledi. Yılmaz, hiçbir ülkenin sadece kamu istihdamıyla işsizliği düşürmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Cevdet Yılmaz, tasarruflar konusundaki soruları yanıtlarken, 2012'de 12,6'ya kadar düşen tasarruf oranının 2016'da yüzde 16'ya kadar yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kalkınma planında bu oranı 2018'de yüzde 19'a çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu yıl bir gerileme söz konusu. İlk 3 yıl bir miktar kalkınma planımızın az da olsa gerisinde kalmış olacağız. İzleyen yıllarda bunu telafi etmeyi öngörüyoruz. Orta Vadeli Program'ın bütün kurgusu daha fazla tasarrufları artırma, cari açığı düzeltme ve büyümenin kaynaklarını farklılaştırma üzerine kurgulanmış durumda."

Büyümenin kaynaklarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, 2013 yılı içinde yüzde 3,6'lık büyümenin yüzde 3,3'ünün toplam tüketimden, yüzde 1,9'unun toplam yatırımlardan kaynaklandığını, toplam yurt içi talebin etkisinin yüzde 5,2, net mal ve hizmet ihracatının katkısının ise yüzde -1,6 olduğunu belirtti. Yılmaz, bu yıl dış denge açısından büyümeyi aşağı çeken bir etkinin söz konusu olduğunu söyledi.

Bu tabloyu 2014'te değiştirmeyi öngördüklerini ifade eden Yılmaz, 2014 yılında yüzde 4 olarak öngörülen büyüme hedefinin yüzde 2,5'inin toplam tüketimden oluşacağını dile getirdi. Yılmaz, "Gelecek sene daha nitelikli bir büyüme, dış dengemizi düzelten, iç ve dış talep arasında daha dengeli bir büyüme oluşmasını öngörüyoruz" dedi.

Cevdet Yılmaz, cari açığın 7,1 olmasının Orta Vadeli Programla uyumlu olduğunu, ancak planda ortaya konulan rakamdan bir miktar yüksek olduğunu söyledi.

Burada kurdaki artışın dolar bazında milli geliri bir miktar aşağıya çekmesinin etkisi olduğunu ama asıl etkinin altın ithalatından geldiğini dile getiren Yılmaz, planda altın hariç cari açığın 51 milyar dolar olarak tahmin edildiğini, Orta Vadeli Program'da 50 milyar dolara düştüğünü, nispi bir iyileşmenin söz konusu olduğunu ifade etti.

Yılmaz, "Planda doğrusu altın ithalatının bu kadar yüksek olacağını 2013 yılı için öngörmemiştik. Öngördüğümüzden daha fazla bir altın ithalatı söz konusu oldu. Onun ortaya çıkardığı bir cari açık var. Altını düştüğünüz zaman aslında cari açığımız 1 puana yakın bir düşüş gösteriyor. Gelecek yıl böyle bir altın ithalatı beklemiyoruz" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, kamu yatırımlarına ilişkin de bilgi verdi.

Önümüzdeki yıl merkezi yönetim bütçesi kapsamında 37 milyar liralık bir kamu yatırımı öngördüklerini belirten Yılmaz, "Toplam kamu yatırımlarının ise önümüzdeki yıl 77 milyar lira olmasını öngörüyoruz. Program başlangıcı itibarıyla baktığınızda kamu yatırımlarında yüzde 12,2 oranında bir artış öngördük. Cari harcamalarda daha dikkatli olan ama yatırım harcamalarını da devam ettiren bir perspektifle Orta Vadeli Programımız hazırlandı" dedi.

AA