IMF: Fed'in normalleştirme sürecinde iniş ve çıkışlar olabilir
-
Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'nin parasal politikada normalleşme sürecini, "benzeri görülmemiş ve karmaşık" olarak nitelendirdi
Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'nin parasal politikada normalleşme sürecini, "benzeri görülmemiş ve karmaşık" olarak nitelendirdi.
IMF'in bugün açıkladığı "finansal İstikrar" konulu raporda, "Bu süreç benzeri görülmemiş ve karmaşık olacaktır. Uzun vadeli faiz oranlarında hedef aşımı olabilir. Mayıs ayından bu yana volatilite ve tahvil getirilerinde keskin yükselişin gösterdiği gibi uzun dönem faiz oranları ve piyasa volatilitesinin önemli bir sorun olduğu zaten kanıtlandı. Düşük piyasa likiditesi ve aşırı genişlemiş tahvil tahsisleri riskleri artırıyor" ifadeleri kullanıldı.
Raporda, küresel finansal sistemin istikrar yolunda daha iyi ilerlemesi için bir kaç önemli değişimle karşı karşıya olduğu belirtilirken, söz konusu geçişin önemli riskler nedeniyle zorlayıcı olacağı kaydedildi.
IMF'e göre finansal istikrar için gerekli 5 değişim şöyle sıralandı:
"Birincisi ABD'deki parasal şartların normalleştirilmesine yönelik parasal desteklemenin süresinin geçişi. Bu geçiş yumuşak mı, engebeli mi olacak? İkincisi, gelişmekte olan piyasalarda daha değişken dış koşullar ve daha yüksek risk primleriyle karşı karşıya olunan değişim. Gelişmekte olan piyasaları esnek tutmak için ne yapılmalı? Üçüncü olarak, Avro Bölgesi daha güçlü bir birliğe ve güçlü finansal sistemlere sahip bir yapıya taşınıyor. Dördüncü olarak Japonya, yeni politika rejimi Abenomics'e (Japonya Başbakanı Abe'nin adıyla anılan ekonomi politikası) doğru ilerliyor. Japonya'nın politikaları istikrarı sağlamak için yeterince kapsamlı olacak mı? Son olarak, daha güvenli bir finansal sistem için yapılması gereken küresel dönüşümler."
Raporda, Fed'le ilgili olarak da şu görüşlere yer verildi:
"Yüksek faiz oranları, piyasalardaki kızışma ve likidite gerilimlerinin izlendiği bankacılık sisteminde zayıf bağlantılar ortaya çıkabilir. ABD'nin parasal normalleşmede yumuşak bir geçiş için faiz oranlarında dalgalanmayı minimize etmek, temiz ve iyi zamanlanmış iletişim stratejisinin yanında ekonomik gelişmelerin paralelinde etkili uygulamalar yapmaya ihtiyacı olacak."
AA