Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hükümetin kısmi kapanması ve borç tavanı tartışmalarının, görünümü olumsuz etkilemesiyle, Tüketici Güven Endeksi Ekim'de 9 ayın en düşüğüne indi.

Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi'nin öncü tüketici güven endeksi Eylül'deki 77.5 puandan Ekim'de 75.2 puana geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini Tüketici Güveninin 75.3 puan olarak geleceği yönündeydi.


Hükümetin kapanmasında 3. haftaya girilmesi ve borç limitinin artırılması ve temerrütün önlenmesi için sürenin azalmasıyla hanehalkları ekonomi konusunda karamsarlaşıyor. Ancak hisse değerleri ve konut fiyatlarındaki ilerleme, özellikle varlıklı Amerikalılar'ın bilançolarına olumlu yansıdı.

Kapanmanın başlamasından bu yana tüketici güceninin kötü etkilendiğini belirten Societe Generale'nin kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "Ortalama bir vatandaş, manşetlerdeki borç tavanı ve teknik temerrüt haberlerine karşı duyarlı" dedi.

Bloomberg anketine katılan 68 ekonomistin  tüketici güveni tahminleri 65-80 arasında değişti. Endeks Aralık 2007'ye uzanan 5 yıllık dönemde 89 puan ortalamasını yakaladı ve 18 aylık resesyon döneminde 64.2 puan ortalamsında seyretti.

Yasakoyucuların görüşmelere başlamasıyla hisseler kazançlarını 3. gününe taşıdı. Standard&Poor's 500 Endkesi bugün yüzde 0.2 kazançla 1,695.88 puana çıktı.