Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan rapora göre, bu yılın son 2 çeyreğinde günlük 10 milyon varil petrol üretimine ulaşan ABD'nin 2014 yılında petrol üretimi, Rusya'yı geçecek.

Rapora göre, 2014'te ABD’nin petrol üretimi günlük 11 milyon varil düzeyine çıkacak.

Ajans, dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında yer alan Rusya'nın ise 2014 petrol üretiminin günlük 10.86 milyon varil olarak öngördü.

ABD'deki üretim artışı sonucu OPEC dışı petrol arzının günlük ortalama 1.7 milyon varil yükseleceği belirtilen raporda, OPEC dışı petrol arzının 2014  yılının 2. çeyreğinde günlük 1.9 milyon varil üretim ile en üst noktasına ulaşacağı belirtildi.

IEA raporunda, ABD'deki üretim artışı sonucu 1970 yılından bu yana OPEC dışı petrol üretiminin en yüksek düzeyine ulaşması, petrol fiyatlarında 110 dolar seviyesinden aşağı yönlü baskı yarattığına işaret edildi.

Raporda Libya ve Irak'ta yaşanan sorunlar sonrası OPEC üretiminin son 2 yılda ilk kez günlük 30 milyon varilin altına gerilediğine dikkat çekildi.

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı 2014 küresel petrol talep artışını,  günlük 1.1 milyon varil olarak muhafaza etti.