Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de ihracat Eylül'de beklenmedik şekilde düşüş kaydederek, ülkenin 2 çeyrek üst üste yavaşlamasının ardından görülen toparlanmada, küresel taleplerin desteğinin sınırlı olacağına işaret etti.

Gümrük yönetiminin verilerine göre ihracat yıllık bazda yüzde 0.3 düşerek, yüzde 5.5 artış bekleyen Bloomberg'in 46 ekonomistinin tahmininin gerisinde kaldı. Kurum, dış ticaretteki yavaşlamanın, geçtiğimiz yılın aynı dönemdeki verilerin çok yüksek olmasından kaynaklandığını söyledi.

İhracat rakamları Çin Başbakanı Li Keqiang'ın hükümetin yüzde 7.5 büyüme hedefini korumakta zorlanabileceğine işaret eden göstergelere bir yenisini daha ekledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) bu hafta sermaye çıkışlarının gelişen piyasaları daha fazla zayıflatabileceğini söyleyerek küresel büyüme görünümünü aşağı çekti ve ABD'nin temerrütünün, dünya ekonomisine ciddi zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Mizuho Securities Asia Ltd.'ın baş Asya ekonomisti Shen Jianguang, geçtiğimiz yılın sonunda başlayan şişirilmiş ihracat verilerine, Eylül'deki tatil sebebiyle daha az iş gününün olmasına ve Güneydoğu Asya'daki Döviz volatilitesine dikkat çekerek, "Hepsinin anlaşılması güç" dedi.

Çin'in Avrupa ve ABD'ye yaptığı ihracatlarda Temuz'dan bu yana bir miktar toparlanma görülse de bunun bir hayli zayıf olduğunu söyleyen Shen, "Çin'in toparlanmasını sağlayan şu anda hâlâ konut piyasası ve altyapı yatırımları" değerlendirmesinde bulundu.