Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları, Amerikalı yasakoyucuların borç limitinin artırılmasını ve hükümetin operasyonlarını yürütmesine imkan tanıyacak bir anlaşma sağlamakta zorlanmasıyla 4 ayın zirvesinden düştü.

Apple Inc.'in iPhone ve iPad'lerinin parçalarını birleştiren Hon Hai Precision Industry Co. yüzde 1.9 değer kaybetti. Avustralya'nın 1 numaralı altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., külçe altının 3 ayın en düşüğüne yakın seyretmesiyle yüzde 3.8 düştü. Çin'in en büyük tren üreticileri CSR Corp. ve China CNR Corp., Tayland'da hızlı tren sistemini inşa etmek için ihale kazandıkları spekülasyonu üzerine yüzde 10 primlendi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 471.53 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 2 hisse değer kaybetti. Tokyo ve Hong Kong borsaları tatil sebebiyle kapalıydı. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin borçlanma yetkisinin bitmesine 3 gün kala Senato'nun hâlen finansal piyasalarda endişeleri tırmandıran mali çıkmazı nasıl çözeceği konusunda anlaşması gerekiyor.

Kimsenin piyasalarda volatiliteyi artıracak bir durumda olmak istemediğini ifade eden White Funds Management Ltd.'ın yönetici direktörü Angus Gluskie, partilerin anlaşması gerektiğinin altını çizerek, perşembeye kadar anlaşma sağlanmazsa, piyasaların daha da fazla düşeceğini söyledi. Gluskie ayrıca yatırımcıların zayıf verilerden ötürü Çin konusunda da endişelenmeye başladığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner arasındaki görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardından Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Azınlık Lideri Mitch McConnell görüşmelere başladı. Çin'in ihracatı Eylül'de beklenmedik şekilde düştü.