Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvillerinin 1.3 trilyon dolardan fazlasını tutan dünya genelindeki finans şefleri, dünyanın en büyük ekonomisindeki mali tartışmalara rağmen tahvilleri satmayı planlamıyor.

Washington'da dün sonlanan IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarında ABD'nin temerrüt ihtimalinin ön planda olmasıyla, Japonya, Hindistan, Rusya ve Suudi Arabistan'daki politika yapıcılar, ABD'nin borçlarını ödeme yeteneği konusunda güvenlerinin tam olduğunu dile getirdi.

Japonya Maliye Bakanı, ABD hükümeti ve ABD Kongresi'nin olayı çözmesinden başka yol olmadığını söylerken, Suudi Arabistan merkez bankası başkanı Fahad Almubarak, ABD'deki krizin geçeceğini ve yatırımlar üzerindeki sonucun uzun süreli olmayacağını ifade etti.

Pacific Investment Management Co.'nun CEO'su Muhammed El-Erian, eleştiri ve güveni birlikte dile getirerek, yasakoyucuların ABD'nin 16.7 trilyon dolarlık borç limitini yükselteceği beklentisiyle, en büyük varlıklarının hâlen kısa vadeli ABD Hazine tahvilleri olduğunu söyledi.

"Yeterince baskı gelince anlaşma da olacak" diyen El-Erian, temerrütün, teminat piyasalarında ve ekonomide geniş çaplı sorunlara neden olacağını savundu.