Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük, dünyanın ise 2. büyük ekonomisi Çin'in Döviz rezervleri geçtiğimi çeyrekte 2 yılın en büyük artışını kaydederek, Hindistan'dan Endonezya'ya gelişen piyasalardaki sermaye çıkışına rağmen, ülkenin büyümeyi koruma çabalarının para çekmeye devam ettiğinin sinyalini verdi.

Çin Merkez Bankası'nın verilerine göre döviz rezervleri Eylül'de 3.66 trilyon dolardan rekor seviyeye tırmandı. Bloomberg anketine katılan 7 ekonomistin medyan tahmini, döviz rezervlerinin 3.52 trilyon dolar olacağı yönündeydi.

Rezerv verisi, gelişen piyasalardan, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişesiyle sermaye çıkışı görülürken, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın büyümeyi destekleme çabalarının sermaye girişini artırdığına işaret etti. Yuan Temmuz-Eylül döneminde son 5 çeyreğin en düşük değerlenmesini kaydederek, merkez bankasının, para birimindeki kazançları yavaşlatmak için müdahale ettiğinin sinyalini verdi.

ING Groep NV'nin Asya araştırmaları müdürü Timothy COndon, "Döviz verisinin, muhtemelen Çin'in sığınılacak liman statüsünü yansıttığını ve piyasalardaki çalkantılı dönemde ülkeye sıcak para girişinin olduğunu gösterdiğini" ifade etti.

Yuan bugün Şanghay saati ile 9:36 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.02 değerlenerek 6.1067'ye çıkarak 1993'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Çin'in para birimi dün yüzde 0.2 güçlenerek, bu çeyrekteki kazançlarını yüzde 0.3'e genişletti. Yuan, önceki çeyrekte yüzde 1.2 değerlenmişti.