Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Senato liderlerinin mali krizi sonlandırmak için en geç yarın çözüm bulması ve 17 Ekim'de borç tavanına ulaşmadan planı yasakoyuculara kabul ettirmek için zamanla yarışması gerekiyor.

Ortaya çıkan anlaşmanın, olası bir temerrütü önleyecek, 15 gündür kapalı olan hükümeti açacak ve önümüzdeki 4 aylık dönemdeki 3 yeni borç limiti sürelerini acil bir şekilde değiştirmesi gerekli. Ancak Seanto'nun planı geçirmekte geç kalabilme ve Temsilciler Meclisi'nin anlaşmayı engelleyip, değiştirmeyi isteme ihtimali, henüz ortada bile olmayan planın üzerine düşenleri yerine getirmesini daha da zorlaştırıyor.

Senato'daki görüşmeler konusunda bilgisi olan ancak adını vermeyen bir kaynak, Yasakoyucuların 13 Aralık'a kadar bütçe görüşmelerini düzenleyip tamamlaması, hükümeti 15 Ocak 2014'e kadar fonlaması ve ülkenin borçlanma yetkisini 7 Şubat 2014'e kadar uzatmasının gerekeceğini söyledi.

Senato'da Azınlık Lideri Mitch McConnell ile birlikte "Çok büyük ilerleme" kaydettiklerini dile getiren Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, ancak henüz anlaşma sağlamadıklarını söyledi.

Anlaşma, ani bir krizi önleyecek, ABD Hazinesi'nin "felaket" olarak nitelediği temerrüt ihtimalini önleyecek ve federal hizmetlerin çoğunu geçici süreyle askıya alan kapanmayı sonlandıracak.

İki senedir mali krizden mali krize sürüklenen Amerikalı yasakoyucular, kısa vadede yeni krizlerin altyapısını da hazırlıyor olabilri. Çıkması muhtemel olan anlaşmanın, borç limiti için bir sonraki önemli tarih olan 15 Ocak'ı, tatil alışverizi sezonunu sonrasına kadar erteleyeceği tahmin ediliyor.