Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Hazine tahvillerinin en büyük sahibi Çin, borç limitinin artırılmasına karşı olan yasakoyuculara yarına kadar "yoldan çekilme" çağrısında bulundu; ancak Çay Parti'nin tepkisi sert oldu. Çay Partisi, Çin'in çağrısına "Kendi işinizle ilgilenin" şeklinde yanıt verdi.

Çay Partisi'nin borç limiti yaklaşımını eleştiren Çin Maliye Bakanı Yardımcısı Zhu Guangyao, dünyanın en büyük ekonomisi ve temel rezerv paranın sahibi olan ABD'nin "sorumluluğu göğüsleyerek", temerrütü önlemek için 17 Ekim'den önce somut adım atmasının gerektiğini söyledi.

Ancak Çay Partili yasakoyucular, Temmuz ayı itibariyle 1.28 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvili sahibinden de gelse, bu tavsiyeyi olumlu karşılamadı.

Çay Partisi ile bağlantısı olan Teksas eyaleti senatörü Blake Farenthold "Siyasetten uzak durmalılar" çıkışı yaparken, Florida eyaleti Cumhuriyetçi senatörü Ted Yoho, Çin'in eleştirisinin kulağa "tehdit gibi" geldiğini söyleyerek, "Onların Çay Partisi hakkında aşağılayıcı bir şey söylemesini hakaret olarak algılıyorum" dedi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in çağrısı, Amerikan Hazine tahvillerinin küresel finansal piyasalar için önemine dikkat çekiyor. ABD Hazine tahvilleri, riski azaltmaya çalışan ülkeler için sığınılacak liman olarak görülüyor ve ABD'nin borçlarını ödeme yeteneğine ilişkin şüphe, yatırımcıları rahatsız ediyor.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi dün yüzde 2.73 ile 3 haftanın zirvesine tırmanırken, S&P 500 Endeksi de yüzde 0.7 aşağıda kapandı. Piyasaların kapanışının ardından Fitch Ratings, ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıkladı.