Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:30'da güncellendi)

ABD Kongresi, 16 gündür devam eden kapanmasını sonlandıracak ve ABD'nin borç limitini artıracak anlaşmayı oyladı.

Senato'nun 81-18 oyla onayladığı anlaşma tasarısı, Temsilciler Meclisi'nden de 285-184 oyla geçerek, yasaya çevirilmek üzere imzalanmak için ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderildi. Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri arasında 87 yasakoyucunun anlaşmayı desteklemesi, 144'ünün ise karşı olmasıyla görüş ayrılığı yaşandı. Meclis'teki 198 Demokrat'ın tamamı anlaşmaya "evet" oyu kullandı. Temsilciler Meclisi, Senato'nun oylamasının yalnızca 3 saat sonrasında anlaşmayı onayladı.

ABD Başkanı Obama tasarıyı dün ABD saati ile geceyarısının hemen ardından imzalayarak yasaya çevirdi.

Senato'nun oylamasının ardından Obama, "Hükümetimizi hemen yeniden açmaya başlayacağız ve şirketlerimiz ve Amerikan vatandaşları üzerinden bu belirsizlik bulutunu kaldırmaya başlayabiliriz" dedi.

Yasakoyucuların 3 yıl için 4. kez mali politikalarda resteleşerek, korku politikaları uygulamasıyla Kongre, ABD'nin borçlanma yetkisinin tükenmesine 1 gün kala harekete geçti.

Anlaşma federal çalışanları yeniden işlerinin başına geçirecek, ABD'nin temerrüte düşme olasılığını ortadan kaldıracak ve Cumhuriyetçiler'in istediği temel politikalarda bir değişiklik yapmayacak. Öte yandan yasakoyucular mali politikalardaki görüş ayrılıklarını henüz uzun vadede çözmedi ve 4 ay sonra aynı konulara yeniden dönecek.

Amerikalı yasakoyucular, altta yatan harcama öncelikleri ve bütçe azaltım tedbirleri gibi konulara ilişkin bir adım atmadı.

Dikkatler şimdi ilk bütçe görüşmelerinin yapılacağı 13 Aralık'a çevirildi. Bütçe görüşmelerinde vergi ve Sosyal Güvenlik ve Medicare programlarının da aralarında olduğu harcama konuları gündeme gelecek.

Kongre'nin onayladığı anlaşma, hükümetin yalnızca 15 Ocak 2014'e kadar fonlanması ve borç limitini 7 Şubat'a kadar yükseltilmesini öngörüyor.

(11:30'da güncellendi)