Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomik büyümesinin hızlanması ile küresel hisseler yükselerek beş yılın en yükseğini genişletti ve emtialar da yükseldi. Google Inc. beklenenden iyi kâr açıklamasının ardından yüzde 13 kadar yükselerek 1,000 doların üstüne çıktı ve zirve rekoruna ulaştı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri 12 haftanın en düşüğüne gerilemesinin ardından kayıpları azalttı.

MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 11:39'da 395.90 puan oldu ve Mayıs 2008'den bu yana en yükseğe ulaştı. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.4 artışla 1,740.25 puan olarak zirve rekorunu genişletti. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi büyük bir değişiklik yaşamazken, erken saatlerde beş baz puan kadar gerileyerek yüzde 2.58 ile 24 Temmuz'dan bu yana en dip seviyeye dokundu. Çin yuanı son bir yılın en iyi haftalık performansını kaydetti. Buğday, şeker ve nikel yüzde 1'in üzerinde yükselerek emtialardaki artışlara öncülük ettiler.

Çin'de Gayrısafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7.8 artarken, bu rakam Bloomberg News anketiyle aynı seviyede gerçekleşti. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, dün yaptığı bir açıklamada hükümetin kısmi kapanması sırasında ekonominin olumsuz etkilendiğini ve merkez bankasının aylık varlık alımlarını azaltmaya başlamaması gerektiğini söyledi. General Electric, Google ve Morgan Stanley, beklentilerin üzerinde kâr verisi açıklarken, S&P 500 Endeksi şirketlerinin şimdiye kadar %70'i beklentileri aştı.

New York'ta bulunan Federated Investors Inc. portföy yöneticisi Matthew Kaufler, "Önümüzdeki iki üç haftada ana odak noktası kâr verileri olacak. Endişem, bazı şirketlerin geçtiğimiz haftalardaki olumsuzlukları bahane ederek çıtayı düşürmesi. İleriye dönük rehberlikte bazı zayıflıklar olsa bile, bence yılı oldukça güçlü tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.