Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hükümetin kapanmasının ardından açıklanamayan ve bu hafta gün yüzüne çıkması beklenen verilerin Eylül ayında istihdamın arttığını göstermesi bekleniyor.

Ekonomistlerin tahminlerine göre işverenler Eylül ayında Ağustos'a göre daha fazla istihdam yaratırken, işsizlik oranı ise 2008 yılından bu yana en düşük seviyede kalmaya devam etti ve ekonominin 16 günlük hükümet kapanmasından önce ivme kazanmakta olduğu sinyalini verdi. Öte yandan bu hafta açıklanacak diğer veriler ise Eylül ayında konut satışlarının yavaşladığını ve Tüketici Güveninin gerilediğini gösterebilir.

High Frequency Economics şef ABD ekonomisti Jim O'Sullivan, "İstihdamdaki büyümede bir patlanma yaşanmıyor ama işsizlik oranını düşürmek için yeterli. Hükümetin kapanmasına doğru piyasalara verilen mesaj işlerin yeniden rayına girmeye başladığı yönündeydi. Şimdi ise oldukça fazla belirsizlik var" yorumunu yaptı.

İstihdam piyasasının ilerleyişini devam ettirip ettiremeyeceği ise dünyanın en büyük ekonomisinin bütçe çıkmazının yarattığı krizden nasıl toparlanacağına bağlı. Anlaşmazlık 4. çeyrek büyümesini yüzde 0.3 negatif etkileyecekken, büyük ihtimalle Federal Reserve tarafından uygulanan teşvik önlemlerinin Mart ayına kadar aynı seviyede devam ettirileceği anlamına geliyor.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından 22 Ekim'de açıklanacak veriler öncesinde Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 93 ekonomistin tahmin medyanına göre istihdamın Eylül ayında 180,000 artmış olması bekleniyor. Ağustos ayının rakamı 169,000 olarak gerçekleşmişti. Hükümetin kapanmasından dolayı açıklanması ertelenen bu raporun normalde 4 Ekim'de açıklanması gerekiyordu.