Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi haftaya bayram tatili öncesi kapanışa göre 1.925,87 puanlık yükselişle 78.160,83 puandan başladı.


Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 2,53 oranında değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 3,83, holding endeksi ise yüzde 1,54 oranında yükseliş kaydetti.


ABD'de 16 Ekim tarihinde Cumhuriyetçiler ve Demokratların borç tavanı ve hükümetin "kepenk kapatması" konusunda anlaşmaya varmasının ardından bu sorunların 2014 yılının ilk aylarına ertelenmesi, küresel piyasalarda olduğu gibi uzun bayram tatili sonrası Borsa İstanbul'da da pozitif havanın hakim olmasına neden oldu. ABD'de yaşanan sürecin Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programında azaltıma gideceği beklentilerini de ötelediğini belirten analistler, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki pozitif havanın ABD verilerine bağlı olmakla birlikte devam edebileceğini ifade ediyor. ABD'de ekim ayının ilk cuma günü açıklanması gereken ancak hükümetin kapanması nedeniyle açıklanamayan tarım dışı istihdam verisi yarın açıklanacak.


Analistler, BIST 100 endeksinin yükselişinin sürdürülebilir olması için Döviz piyasasının destek olması gerektiğini belirtiyor. Dolar/TL 'nin 1,9670 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda pozitif havanın etkisini artırarak devam edebileceğini tahmin eden analistler, endekste ise 79.200 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını kaydediyor.