Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Parasal genişlemenin destekçilerinden olan, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Washington'da yaşanan mali anlaşmazlıkların muhtemelen Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltma kararını ertelemesine neden olacağını söyledi.

Evans bugün verdiği bir röportajda, "Ekim'de azaltıma gidilmesi çok zor görünüyor, birkaç tane iyi istihdam verisine ve büyümede ilerlemeye yönelik kanıtlara ihtiyacımız var, bunların sağlanması da muhtemelen birkaç ay sürecek" dedi.

Gelecek hafta toplanacak olan politika yapıcıların, 17-18 Ekim'de gerçekleştirilen Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, 18-19 Mart'taki toplantılarında aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını 70 milyar dolara düşürmeleri bekleniyor. Anket, ABD'de hükümetin kısmi olarak kapanmasının büyümeyi yüzde 0.3 aşağı çekeceğinin söylenmesinin ardından gerçekleştirildi.

ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki borç tavanının artırılması ve bütçe anlaşmazlıkları nedeniyle yaşanan ve 16 gün süren kısmi kapanma, geçtiğimiz hafta Başkan Barack Obama'nın hükümeti 15 Ocak'a kadar açan ve borç tavanını 7 Şubat'a kadar artıran kanunu imzalamasıyla son buldu. Kongre şimdi 13 Aralık tarihine kadar bütçe konusunda anlaşma yolu arıyor.

Evans ayrıca, "Washington'da yaşananların tekrarlanabilecek olması nedeniyle Aralık için de rahat bir hissiyata kapılmak oldukça zor" ifadelerini kullandı.