Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin ülke genelinde emlak sektöründe kısıtlamaları artırmaktan kaçınmasıyla talebin artması üzerine Çin'in 4 büyük şehrinde yeni konut fiyatları Ocak 2011'den bu yana en büyük artışına işaret etti.

Ulusal İstatistik Bürosu, yeni konut fiyatlarının 70 şehrin 69'unda yükseldiğini, kazançlara yüzde 20 ile güneydeki Shenzen ve Guangzhou'nun öncülük ettiğini açıkladı. Yeni konut fiyatları Pekin'de yüzde 16 ve Şanghay'da yüzde 17 artarak, hükümetin konut verisi metodolojisini 2011'de değiştirmesinden bu yana en büyük kazancını kaydetti.

Bazı şehirler yılın başlarında belirledikleri konut fiyatları hedeflerini tutturmak ve yerel harcanabilir gelir artışlarındaki kzançları korumak için artan baskı ile karşı karşıya bulunuyor. Çin Başbakanı Li Keqiang, selefi Wen Jiabao'nun Mart'ta merkez bankasına, aşırı fiyat artışı olan şehirlerde ikinci mortgage alımlarında peşinat ödemelerini artırma emri vererek, 3 yıllık konut piyasasını soğutma programı açıklamasından bu yana ekstra önlem almadı.

Doğudaki Wenzhou şehri 5. ayında da fiyat düşüşü kaydeden tek şehir oldu. Wenzhou'da yeni konut fiyatları yıllık bazda yüzde 1.7 geriledi.