Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Almanya'nın en büyük şehirlerinde apartman dairesi fiyatlarının yüzde 20 oranında yukarıda fiyatlanıyor olabileceğini söyleyerek, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde konut balonu endişelerine neden oldu.

Financial Times gazetesine göre, Bundesbank'ın uyarısı, Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasının kendileri çok "fazla gevşek" olduğunu söyleyen Almanlar'ın endişelerini besleyecek. AMB'nin refinansman oranı yüzde 0.5 ile rekor düşük düzeyde seyrediyor.

Diğer tarafta,uyarı, uluslararası yatırımcıların dünya genelinde konut fiyatlarını sıçrattığı sinyallerine bir yenisini daha ekliyor. Konut fiyat artışı trendi, yatırımcıların "sığınılacak liman" olarak adlandırdığı fırsatların eksikliğinive tahvil ve hisse senetleri gibi geleneksel varlık sınıflarındaki düşük getirileri yansıtıyor.

Bundesbank, konut fiyatlarındaki hızlı artışın özellikle en büyük 7 şehri etkilediğine dikkat çekti. Berlin, Münih, Hamburg, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Düsseldorf'ta konut fiyatları 2010'dan bu yana ortalama yüzde 25 artış kaydetti.

Bankanın Ekim'deki aylık raporunda, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde konut balonunun patlamasının ardından yıllardır sessiz olan Almanya'daki emlak piyasasının yabancı yatırımcılara daha cazip geldiği belirtildi.