Türk moda sektörü kurda istikrar bekliyor
"İş Dünyası" programının konukları Desa Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan ve Türkiye'nin önde gelen modacılarından Dilek Hanif oldu
Hande Berktan'ın sunuculuğunu üstlendiği ve bu hafta moda sektörünün tartılşıldığı "İş Dünyası" programının konukları, Desa Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan ve Türkiye'nin önde gelen modacılarından Dilek Hanif oldu.
İstanbul Moda Haftasını değerlendiren Dilek Hanif ''İstanbul için çok önemli bir değer oldu. Her geçen sene bize ve tasarımcılara çok önemli şeyler katıyor. Eksiklerimiz var ama zaman içerisinde bunlar tamamlanacaktır. Çok kısa sürede diğer ülkelerle de yarışır hale geliriz diye düşünüyorum. Türkiye bu işe çok geç girdi. Dolayısıyla, hükümet destek vermeye başlayınca biz de sahaya indik ama dediğim gibi biraz geç oldu. Fakat arayı kapatıyoruz. Ben şahsen kısa bir süre içerisinde sektörde çok ciddi adımlar atıldığını düşünüyorum. Ben 15 yaşımda başladım. Türkiye fasoncu bir ülkeydi. Yabancı tasarımları Türkiye taklit ederdi. Bugün Türkiye artık tasarım üreten ve bunu dünyaya satan bir ülke haline geldi'' dedi.
Desa Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Çelet ''Moda haftasında tasarımlar çok genç, çok ilham vericiydi. Doğru yolda gidiyoruz ama eksiklerimiz var. En önemli şey, Türkiye artık moda haftaları düzenleyebilen bir ülke haline geldi. Bizim başlangıcımız fasonculuktu ama artık kendi tasarımcılarımızı geliştiriyoruz. Yakında dünya markaları arasında yer alabilecek markalar da ihraç edeceğiz. Dünyada hiçbir ülkenin tatbik etmediği bir devlet desteği var. 6 yıldır bu desteği kullanıyoruz'' ifadelerini kullandı.
BMD ve Ramsey Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan ise ''İstanbul'da modanın merkezini kurmak, İstanbul'u markaların şehri yapmak bizim de misyonumuz. Hedefimiz Türk markalarını yurtdışında da rekabetçi kılmak, böyle markalar geleceğe taşınabiliyor. Sadece Türkiye'deki bir başarı tatmin edici değil. Ülkenin markaları da, diğer bütün kaynakları ile birlikte yurtdışında başarı hikayeleri oluşturuyor. Bugün yurtdışında 3.000 Türk markasının mağazası var. 2023 hedefine de kitlendik. Orada da çok iddialı bir rakam var ve bu da 20.000 mağaza. Bu da Türk markalarının dünyada ses getiriyor olması demek. İstanbul'u merkez kılmak bu anlamda çok önemli" diyerek, "Bugün moda denilince Paris, New York, Milano geliyor, bunun yanına İstanbul'u da koymamız lazım. Hepimizin desteklemesi gereken bir adım'' yorumunu yaptı.
Hüseyin Doğan sektörün büyümesine ilişkin ''Çok dinamik bir sektördeyiz. Türkiye'nin perakendesi kendi içinde büyüyor ve yurtdışında da büyüme trendine girdik. Türkiye son yıllarda, Avrupa'daki ülkelere göre daha hızlı büyüdü. Yılsonunda perakende sektöründe yüzde 15 ile yüzde 16 civarında bir büyüme bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
Melih Çelet İstanbul'un moda merkezi olma yolunda'' İstanbul bugün global bir pazar haline geldi. Dünyaca bilinen tüm markaların İstanbul'da artık mağazaları var. Türkiye dünya ile o kadar bütünleşmiş ki artık rekabet daha fazla. Böyle bir ortamda İstanbul bir alışveriş merkezi ve önemli bir merkez olma yönünde ilerliyor. Türkiye artık kendi tasarımları ile kendi ürünleri ve marka bilinciyle hareket etmeye başladı ve o yolda da gidiyor. Moda basınının ve yurtdışından satın almacıların gelmeleri çok önemli. Kendi ürünlerimizi onların kendi pazarındaki satış noktalarına göndermemiz çok önemli. Perakande metrekareleri Türkiye'de hızla büyüyor. Bugün Anadolu'nun her noktasında yeralıyoruz '' sözlerini kullandı.
-Türk moda sektörü kurda istikrar bekliyor
BMD Başkanı Hüseyin Doğan kudaki dalgalanmalara ilişkin ''AVM kiraları döviz bazlı. Kurdaki istikrar ekonomideki istikrar ile beraber büyür. Çok büyük kur dalgalanmaları yaşadık. Bu süreçte de kur dalgalanmaları bazılarını pozitif bazılarını da negatif anlamda etkiledi. AVM kiracıları olarak bir dönem olumsuz etkilendik. Ama sektörler beraber çalışmayı öğrendi ve AVM'ler daha duyarlı davranabiliyor'' dedi.
Dilek Hanif ise ''Kur yükseldiği zaman daha yüksek bir rakamdan ürününüzü satmış oluyorsunuz. Benim korkum, fiyatlar farklılık gösteriyor defilelerde bu biraz beni korkutuyor. Ama genelde çok şaşmasa da arada sırada fiyatlarda değişiklik olabiliyor'' derken Melih Çelet ''İdeal kur seviyesi istikrarlı kur. İstikrar çok önemli bizim için, en çok hırpalayan şey dalgalanıyor olması. İhracatçının en büyük problemi bu. Türkiye'nin kendi ihtiyaçları var. Aşırı değerli bir TL'nin hiç kimseye yararı yok'' şeklinde görüşlerini dile getirdi.
-Melih Çelet: Avrupa'dan marka satın alabiliriz
Yurtdışına açılma planlarından bahseden DESA Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet ''Uzakdoğu pazarı tartışılmaz bir şekilde çok önemli. Güney Kore çok enteresan bir insan kalitesine sahip. Kore pazarında genişlemek daha kolay gibi görünüyor. Çünkü fiyat ve kaliteyi aynı oranda görüyorlar. Uzakdoğu ile ilgili hedefimiz var ve onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor'' dedi. Yabancı fonların herhafta kapılarını çaldıklarını söyleyen Çelet '' Sektörümüzdeki en önemli oyunculardan biriyiz. İhracat şampiyonuyuz sektörümüzde. Dünya markası olabilmek açısından da ciddi bir çaba içerisindeyiz. Türkiye'nin bir dünya markası çıkartabilmesi için çok ciddi çaba isteyen bir çalışma var. Her hafta yabancı fonlar kapımızı çalıyor. Bir finansal ihtiyaçtan dolayı finansal ortak aramıyoruz. Bizim 10 yılda gidebileceğimizi düşündüğümüz yolu kısaltabilecek ortaklığa her zaman açığız'' dedi.