Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu'nun bölgedeki 11 ülkede uygulamayı planlanladığı ve "Robin Hood" vergisi olarak bilinen finansal işlemler verisinin söz konusu ülkeler için "çok büyük risk" arz ettiğini ileri süren Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, planın, finansal istikrarı tehdit edebileceği uyarısında bulundu.

Financial Times gazetesinin haberine göre Noyer, bölgeye 35 milyar euro kazandırması hedeflenen vergiye ilişkin, "Komisyonun tasarısı başarısız ve tamamen yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Önceki Fransız hükümetleri her zaman Avrupa genelinde uygulanacak finansal işlem vergisi için en çok bastıran ülkeler arasında yer almıştı, ancak Cumhurbaşkanı François Hollande son aylarda finansal sektörün baskısıyla Brüksel'in önerisini hafifletmeye çalışıyor.

Gazeteye röportaj veren Noyer, "Fransız hükümetinin, hiçbir şekilde Fransız finansal sektörünün tüm kısımlarında felaketi tetikleyecek, istihdam kesintilerine neden olacak ve ekonomiye genel olarak zarar verecek bir şey yapma niyeti olduğuna inanmıyorum." dedi.

Noyer, komisyonun önerisinin, finansal işlemler vergisinin sonucunu azaltması bakımından büyük risk arz ettiğini, hükümet ve şirketlerin sermaye maliyetini artırdığını, işlemlerde ciddi boyutta yeniden düzenlemeye neden oldunu ve piyasalardaki likidite azalttığını söyledi.