Advertisement
HABERLER ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de stokların dört ayın zirvesine ulaştığını göstermesi beklenen verilerin öncesinde bir haftanın en yüksek seviyesinden düşüyor.

Petrol vadelileri New York'ta yüzde 0.5'e varan kayıplar yaşayarak son dört günde ilk defa geriledi. Yarınki Energy Information Administration (EIA) verisi öncesinde, Bloomberg News anketine göre petrol stoklarının üst üste altıncı haftada yükselmesi bekleniyor. Goldman Sachs Group Inc., Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol üretimine yönelik 2013 yılı beklentisini Libya'daki arzın kısıtlı olması nedeniyle azalttı.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 47 sent kadar gerileyerek 98.21 dolara kadar gerilerken, Singapur saati ile 15:55'te 98.26 dolar oldu. Kontrat dün yüzde 0.9 yükselerek 98.68 dolara ulaşmış ve 21 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi kaydetmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi bu rapor yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 70 kadar aşağısında seyretti. Fiyatlar Ekim ayında şimidiye kadar yüzde 4 gerileyerek üst üste ikinci aylık düşüşe hazırlanıyor.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 71 sent kadar, yani yüzde 0.7 düşüşle 108.90 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTO arasındaki fiyat farkı dün üste üste dördüncü günde genişleyerek 10.93 dolara çıkarken, bugün 10.83 dolarda.