Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük 2. ekonomisi Japonya'da sanayi üretimi Eylül'de beklentinin altında büyüme kaydederek, dünyanın en büyük 3. ekonomisinde sürdürülebilir genişleme sağlamaya çalışan Başbakan Shinzo Abe'nin karşısındaki zorlukları bir kez daha gündeme getirdi.

Tokyo'daki ticaret bakanlığının verilerine göre sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1.5 artış kaydederek, Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin medyan tahmini olan yüzde 1.8'in altında kaldı. Üretim yıllık bazda yüzde 5.4 büyüdü.

Abe'nin satış vergilerinin muhtemelen daralmaya neden olacağı Nisan'a kadar ekonominin hızını koruması gerekiyor. Ancak Abe, ihracat büyümesinden yavaşlama sinyallerinin geldiği dönemde parlameno seansında öne çıkarılacak iş dünyasının geliştirilmesi ve şirketlerin ücretleri artırmasına yönelik düzenleyici reformlar konusunda muhalefet ile karşılaşıyor.

Yerel tüketici taleplerinden ötürü üretimin artı trendde olduğunu ancak bunun önümüzdeki yılki vergi artışından sonra değişebileceğini söyleyen JPMorgan Chase&Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Masamichi Adachi, ihracatın, üretimdeki en büyük risk olduğunu söyledi.

Sanayi üretiminin Ekim'de ise yüzde 4.7 artış kaydetmiş olduğu tahmin ediliyor.