Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde basına kapalı gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasındaki bir ortak bildirgeye iki başbakan tarafından imza atıldı.


Nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair bildirgede, Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin, 1890'da Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'yı ziyaretiyle başladığı ve o günden bugüne iki ülke arasında 120 yılı aşan tarihsel bir dostluk bağı kurulduğu kaydedildi.


İki ülke arasındaki güçlü dostluk ilişkilerinin büyük çaplı enerji projeleri ile somut işbirliklerine dönüştüğü vurgulanan bildirgede, şöyle denildi:


"3 Mayıs 2013 tarihinde 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşması' ile 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma' imzalanarak, ikili ilişkiler yeni bir çağa ve farklı boyutlara girmiştir.


Aynı tarihte, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Sayın Shinzo Abe tarafından imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya Arasında Stratejik Ortaklık İlişkisi Tesisine İlişkin Ortak Bildirge' ile Başbakanlar nükleer enerji alanında uzmanların eğitilmesi de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'de uluslararası niteliklere haiz bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurulması hususunda fikir birliğine varmış ve bu amaçla Türk ve Japon temsilcilerinden oluşan bir komite oluşturulmuştur. İki ülke tarafından Türkiye'de ortaklaşa kurulacak söz konusu üniversiteye ilişkin hazırlık çalışmaları önümüzdeki dönemde ivedilikle devam edecek ve üniversite tatbiki mümkün en yakın tarihte eğitime başlayacaktır.


Japonya Başbakanı Sayın Shinzo Abe'nin Türkiye ziyaretinin hemen ardından, 2013 yılı mayıs ayında Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi'ni gerçekleştirmek üzere 'Ev Sahibi Hükümet Anlaşması'na ilişkin müzakereler başlatılmıştır ve teknik müzakereler tarafların yoğun gayretleri ile 29 Ekim 2013 tarihi itibariyle nihayete erdirilmiştir. Eş zamanlı olarak, nükleer güç santralinin inşa edileceği sahada azami nükleer güvenlik hedefiyle teknik fizibilite çalışmaları başlatılmıştır."


Erdoğan ve Abe ortak basın toplantısı düzenledi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Shinzo Abe, Dolmabahçe'deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Japonya Başbakanı Abe, Sinop'taki nükleer enerji santraline ilişkin anlaşmaya varılmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Fukişima'da yaşadığımız büyük kazadan aldığımız dersleri, bütün dünya ile paylaşarak dünyada nükleer enerjinin gelişmesine katkıda bulunmak, ülke olarak sorumluluğumuzdur" dedi.

Japanya ile Türkiye'nin işbirliğini temsil eden Marmaray'ın açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Abe, uluslararası toplumda güçlü bir ülke olan Türkiye'nin büyük bir ekonomik gelişme içerisinde bulunduğunu söyledi.


Göreve geldiğinden bu yana iki kez ziyaret ettiği ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Abe, "Mayıs ayında verdiğim sözü yerine getirdiğim için memnuniyet duyuyorum. Buenos Aires'te 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak üzere Tokyo seçildiğinde, ilk kutlayan Başbakan Erdoğan olmuştu. Bunu unutmuyorum. Sayın Erdoğan'ın dostluğuna karşı ben de dostluk hissediyorum. Ben de kendi sözümü yerine getirmek istedim. Mayısta geldiğimde Sayın Erdoğan beni davet etmişti. Tekrar Türkiye'ye gelerek Marmaray'ın açılışına katıldım ve Başbakan Erdoğan'a yönelik güçlü dostluk ve saygı duygularımın ifadesi olsun istedim" diye konuştu.


Abe, Erdoğan ile Suriye'deki durum, İran'daki nükleer sorunlarla ilgili konuları çeşitli yönleriyle konuştuklarını, bundan sonra da güvenliğin sağlanmasını stratejik anlamda da görüşmeye devam edeceklerini vurguladı.


Çeşitli büyük Japon sektörlerini temsil eden firmaların başkanlarıyla birlikte de toplantı gerçekleştirdiklerini ve kazan-kazan anlayışına yönelik görüşmeler yapıldığını aktaran Abe, "Sinop'taki nükleer enerji santraline ilişkin bir anlaşmaya varmış olmamız bizim için önemli" dedi.


Abe, kültür ve eğitim alanında, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'yle ilgili olarak da Türk tarafında değerlendirme kurulu oluşturulduğunu ve söz konusu çalışmaları Erdoğan'a ilettiklerini dile getirdi.


Gelecek yılın, iki ülke arasındaki ilişkilerin kurulmasının 90. yıl dönümü olacağını hatırlatan Abe, "İki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkiisini devam ettirmek ve derinleştirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.


Shinzo Abe, nükleer santrale ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:


"Nükleer santralle ilgili anlaşma imzalandı. Türk hükümeti ile Japonya'daki özel firmalar arasında anlaşma sağlanmış oldu. Bunu mutlulukla karşılıyorum. Fukişima'da yaşadığımız büyük kazadan aldığımız dersleri, bütün dünya ile paylaşarak dünyada nükleer enerjinin gelişmesine katkıda bulunmak, ülke olarak sorumluluğumuzdur. Biz, ülke olarak uluslararası kuruluşlarla işbirliği halinde, tüm dünya ile edindiğimiz birikimleri paylaşarak, Türkiye'nin talep ettiği nükleer enerji üretim santralinin kurulmasına yönelik insan kaynakları geliştirilmesine de katkıda bulunmak amacındayız. Bu ortak bildiri de en yüksek güvenliğin sağlandığı bir nükleer enerji santralinin kurulması şeklindedir."

 

AA