Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Eylül ayında rekor seviyede kalmaya devam ederek ekonomistlerin tahminlerinden daha kötü gerçekleşti.

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'daki ofisinden bugün açıklanan rakamlara göre işsizlik Eylül ayında değişmeyerek yüzde 12.2'de kaldı. Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 12 olarak gerçekleşmişti.

Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalarda işsizliğin Euro Bölgesi'ndeki borç krizi ve resesyonun bir kalıntısı olduğu belirtiliyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler işsizliğin "yavaş" bir hızda düşeceği tahmininde bulunurken, önümüzdeki yıl için yüzde 12.1 ve 2015 yılı için yüzde 12 tahmininde bulundular.

İspanya'da işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 26.6'da kalırken, İtalya'nın işsizlik oranı yüzde 12.5'e yükseldi. Almanya'da ise işsizlik oranı yüzde 5.2'ye geriledi.

Bu hafta açıklanan verilerde Euro Bölgesi'nde ekonomik güvenin Ekim ayında beklentilerin üzerinde yükseldiği görüldü. Yönetici ve Tüketici Güvenine dayandırılarak hazırlanan endeks Ekim ayında üst üste 6. ay yükselirken, 96.9'dan 97.8'e tırmandı. Bu rakam iki yıldan fazla bir sürenin zirve seviyesi olurken, Bloomberg anketine katılan 31 ekonomistin tahmin medyanı olan 97.2'nin de üzerine çıktı.