Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, yabancı yatırımcıların ABD'ye daha çok çekilmesi gerektiğini belirterek, "Makro düzeyde bu, Washington'dan çıktığını gördüğümüz tıkanıklıkların ve üretilmiş krizlerin ötesine geçmek anlamına geliyor. Bu nedenle Kongre için, Amerikan halkının ve benim odaklandığım, istihdam yaratımı ve yatırım için daha iyi ortam oluşturulması gibi konulara odaklanma zamanı" dedi.


ABD'nin başkenti Washington'da, dünya geneli ve ABD'den bin 200 katılımcının yer aldığı SelectUSA Yatırım Zirvesi yapılıyor. Zirvede, yabancı yatırımcılara ABD'deki yatırım olanakları anlatılıyor.


Obama zirvede katılımcılara seslenerek, "Birlikte iş yaptığımız, birlikte ortaklıklar kurduğumuz zaman, bu hepimiz için iyi bir şey. Ülkelerinizde daha fazla Amerikan ürününün satılmasını istiyorum. Şirketlerinizin burada daha fazla yatırım yapmasını istiyorum. Tarihimizde yeni bir sayfanın yazılmasına yardım etmede sizin partneriniz olmak istiyoruz" diye konuştu.


Şirketlerin ABD'ye gelmesi için birçok neden olduğunu belirten Obama, ABD'nin yalnızca dünyanın en büyük marketi olmayıp, aynı zamanda büyüyen bir ekonomi olduğunu kaydetti. Amerika'nın giderek daha rekabetçi hale geldiğini dile getiren Obama, ülkenin yabancı yatırımcılara yönelik cazibelerine değindi.


Yabancı yatırımcıları çekme amaçlı SelecetUSA programını da genişletme kararı aldıklarını açıklayan Obama, bu noktada büyükelçiliklerin daha etkin çalışacağını, ABD'ye ilk kez yatırım yapan şirketler için bürokratik engelleri ortadan kaldırmaya çalışacaklarını ve yatırımları daha iyi çekebilmeleri için eyalet ve şehirlere yardım edeceklerini anlattı.


-"Kongre artık Amerikan halkının odaklandığı konulara odaklansın"


Kongre'nin de üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Obama, şunları kaydetti:


"Bunların çoğu koordinasyon işi. Bunun için bir sürü para harcanmasına gerek yok, daha akıllıca şeyler yapmamız önemli. Amerika'nın yatırımlar için daha cazip olmasını sağlanmanın Demokrat olsun, Cumhuriyetçi olsun herkesin mutabık olması gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Bunu yapmak için birlikte çalışmalıyız.


Makro düzeyde bu, Washington'dan çıktığını gördüğümüz tıkanıklıkların ve üretilmiş krizlerin ötesine geçmek anlamına geliyor. Çünkü, şunu tahmin ediyorum ki, burada hangi CEO'ya, hükümetin kapatılmasının kendilerini ABD'ye iş getirme noktasında daha güvenli hissettirip hissettirmediğini sorarsınız, cevap muhtemelen hayır olacaktır. Faturalarımızı zamanında ödememek, kimseye ilham sağlamıyor. Bu nedenle Kongre için, Amerikan halkının ve benim odaklandığım, istihdam yaratımı ve yatırım için daha iyi ortam oluşturulması gibi konulara odaklanma zamanı. Bizim SelectUSA programının tamamen fonlanmasına ihtiyacımız var ki, orta sınıf insanlar onurlu bir yaşam şansı edinsin."

 

AA