Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Alman Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden ile biraraya geldi.


Moskova'da gizli bir yerde yapılan görüşmede, NSA belgelerini sızdırdığı belirtilen ve Rusya tarafından geçici sığınma hakkı verilen eski NSA çalışanı Edward Snowden'in hangi şartlar altında Alman Savcılığına veya Federal Meclis'te kurulması istenen araştırma komisyonunda bilgi verip veremeyeceği konuşuldu.


Almanya'da, NSA'nın Başbakanı Angela Merkel'i de dinlediği iddia edilmesinin ardından gözler Snowden'e çevrildi. Bazı siyasetçiler Snowden'in Almanya'da iltica verilmesini isterken, bazıları da Snowden'in konuyu aydınlatması için şahit olarak dinlenmesini talep ediyor.


Ströbele, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de yayınlanan ''Panoroma'' programına yaptığı açıklamada, Snowden'in konuyu aydınlatmak için temelde yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. Ströbele, ''Bunun için koşullar oluşturulması lazım. Bu konuda uzun bir süre konuştuk'' dedi.


Snowden'den Moskova'da da bilgi alınabilineceğini teklif eden Ströbele, bu görüşmenin ayrıntılarını Federal Meclis'te istihbarat servislerinin kontrolünden sorumlu Parlamento Kontrol Konseyi'nde (PKGr) anlatacağını kaydetti.


Ströbele, Snowden'in kendisiyle Alman hükümetine bir mektup gönderdiğini ve Snowden'in çok şey bildiğini açıkça belli ettiğini bildirdi.


Snowden'in avukatı Anatoli Kutscherena ise gün içinde yaptığı açıklamada, Snowden'in Rusya'da bu ülkenin yasalarına göre yaşadığını belirterek, başka bir ülkeye gitmesi durumunda şu anda sahip olduğu statüyü kaybedeceğini kaydetti.


Eski sistem analisti Snowden'in bir süre önce basına sızdırdığı belgelerde NSA'nın yıllarca dünya genelinde bilgi trafiğini takip ettiği ortaya çıkmıştı. İfşa edilen belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve siyasetçilerini dinlediği iddia edilmişti.

 

AA