Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in parasal teşvikleri bu yıl içinde azaltacağı spekülasyonu ve euronun faiz indirimi beklentileri ile değer kaybetmesi sonrası doların ralli yapması ile birlikte, son üç haftada ilk haftalık kaybına doğru yönlendi.

ABD merkez bankası Fed, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programına devam etme kararı almasına karşın, dünyanın en büyük ekonomisinde "temelde güçlenme" işaretleri olduğuna dikkat çekti. Citigroup Inc. ve Barclays Plc'ye göre, bu açıklama, varlık alımlarının Aralık ayında azaltılabileceğini işaret ediyor. Dolar Endeksi Temmuz ayından bu yana en hızlı haftalık çıkışına yöneldi ve euro son dokuz ayın en hızlı kaybını yaşadı. Bank of America Corp., Euro Bölgesi'nde dün açıklanan enflasyon rakamının Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından,  AMB'nin gelecek hafta faiz indirimine gidebileceğini kaydetti.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Dolar, dünkü keskin dönüş dikkate alındığında temel odaklanma noktası," dedi ve "Fed'in varlık alımlarını yılsonundan önce azaltması durumu aniden tekrar oyuna dahil oldu. Gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve ABD tarım dışı istihdam verisine bakılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün yüzde 1.9 düştükten sonra, yüzde 0.7 gerileyerek, New York saati ile 09:10'da, ons başına 1,314.90 dolara indi. İşlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 28 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,315.14 dolara geriledi.

Altın vadeli kontratları bu hafta yüzde 2.6 düştü. Dolar Endeksi, dün yüzde 0.5 ile 5 Eylül'den bu yana en hızlı artışını göstermesinin ardından bugün de yüzde 0.5 kadar yükseldi. Altın genellikle dolar ile ters yönde hareket ediyor.

ETF'ler

Altın, 12 yıl üst üste ralli yaptıktan sonra, daha önce görülmemiş miktardaki para basımının enflasyonda yükseliş sağlayamaması ve bazı yatırımcıların exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın satışı yapmaları ile birlikte, 2013 yılında yüzde 22 düştü. Altın destekli ETF'lerde altın varlıkları Ekim ayında da azalarak düşüşünü 10'ncu aya taşıdı ve bu ürünlerin işlem görmeye başladığı 2003 yılından bu yana her yıl artmasının ardından bu yıl yüzde 29 geriledi.

Ocak vadeli platin kontratları yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,457.10 dolara çıkarken, Aralık vadeli palladyum yüzde 0.1 kazançla ons başına 737.70 dolara geldi.

Dünyanın en büyük üç platin üreticisi, işçi sendikalarının Lonmin Plc, Impala Platinum Holdings Ltd. ve Anglo American Platinum Ltd. ile ücret görüşmelerinde anlaşma sağlayamaması dolayısıyla eş zamanlı grev riski ile karşı karşıya.

Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 21.915 dolara çıktı.

(16:00'da güncellendi)