Advertisement
HABERLER ABONE OL

(16:37'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, doların euro karşısında güçlenemsi ile Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşüreceği söylentileri ve ham petrol stoklarındaki artış ile Haziran 2012'den bu yana en uzun haftalık düşüş periyoduna hazırlanıyor.

Petrol vadelileri yüzde 1.2 kadar geriledi ve üst üste dördüncü haftalık düşüşe yöneldi. Bir Bloomberg anketine göre, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de yükselen ham petrol stokları nedeniyle, fiyatların kayıpları önümüzdeki hafta da sürdürmesi bekleniyor. Bank of America Corp.'a göre AMB, bölgede enflasyonun düştüğünü gösteren veri sonrasında önümüzdeki hafta faiz indirimine gidebilir.

Price Futures Group kıdemli piyasa analistlerinden Phil Flynn, "Her şeyden önce arzda bir aşırılık durumu var. Piyasada fazlasıyla ham petrol var. Fiyatlar ayrıca doların euro karşısında güçlenmesiyle AMB'nin faiz oranlarını düşüreceği beklentileriyle de düşüyor, ki bu piyasa için oldukça ayı görünümlü bir durum" ifadesini kullandı.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 1.08 dolar, yani yüzde 1.1 gerileyerek New York saatiyle 09:45'te 95.30 dolar oldu. Vadeliler erken saatlerde 95.22 dolar ile 26 Haziran'dan bu yana en düşük gün içi seviyeyi gördü. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 2.6 düşerken Ekim ayı genelinde ise yüzde 5.8 geriledi. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altında gerçekleşti.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.64 dolar, yani yüzde 1.5 düşüşle 107.20 dolar oldu. Avrupa gösterge ham petrolün WTI petrol ile olan fiyat farkı 11.90 dolar olarak dünkü seviyesi 12.46 dolardan daraldı.

(16:37'de güncellendi)