İstanbul'da perakende fiyatlar % 2,54 arttı
İTO verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar yüzde 2,54, toptan fiyatlar yüzde 0,92 arttı
İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar yüzde 2,54 oranında, toptan fiyatlar yüzde 0,92 oranında arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar aylık yüzde 2,54, toptan eşya fiyatları indeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 0,92 oranında artış gösterdi.
İstanbul Ticaret Odası'nca hazırlanan fiyat indekslerinin 2013 yılı ekim ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlar yüzde 7,59, toptan fiyatlar yüzde 6,86 oranında artış kaydetti.
Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2013 yılı Ekim ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,15, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 5,40 oranında artış gösterdi.
İstanbul'da giyim sektöründe kış sezonu ürünlerinin piyasaya sürülmesi, ev eşyası harcamaları grubunda yer alan ürünlerde maliyet kaynaklı fiyat artışları, gıda maddeleri grubunda mevsimsel özelliklere bağlı olarak yaş-kuru sebze ve meyve grubundaki fiyat artışları ekim ayı genel enflasyon artışında etken oldu.
Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2013 Eylül ayında yüzde 0,71 oranında artış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, ekim ayında yüzde 2,54 oranında yükseldi.
İstanbul'da giyim sektöründe kış sezonu ürünlerinin piyasaya sürülmesi, ev eşyası harcamaları grubunda yer alan ürünlerde maliyet kaynaklı fiyat artışları, gıda maddeleri grubunda mevsimsel özelliklere bağlı olarak yaş-kuru sebze ve meyve grubundaki fiyat artışları ekim ayı genel enflasyon artışında etken oldu.
Giyim harcamalarında yüzde 18,94, gıdada yüzde 2,71, ev eşyasında yüzde 1,36, sağlık ve kişisel bakım da yüzde 0,01, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 0,24, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0,20 oranında artış kaydedilirken, konut harcamalarında yüzde 0,18 oranında fiyat azalışı gerçekleşti. Diğer harcamalar grubunda ise fiyat hareketi kaydedilmedi.
2012 yılı ekim ayında yüzde 10,36 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2013 yılının aynı ayında yüzde 7,59 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise düşüş eğilimini devam ettirerek 2013
ekim ayında yüzde 8,15 olarak gerçekleşti.
- Toptan eşya fiyatları-
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2013 Eylül ayında yüzde 0,30 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ekim ayında yüzde 0,92 oranında artış gösterdi.
İşlenmemiş maddeler ile gıda maddeleri grubunda yer alan bazı ürünlerin yurt içi ve yurt dışı borsa fiyatlarındaki artışlarının yanısıra maliyet kaynaklı fiyat ayarlamaları bu
ay ki artışın ana nedenlerini oluşturdu.
Ekim ayında işlenmemiş maddelerde yüzde 2,31, gıda maddelerinde yüzde 0,90, kimyevi maddelerde yüzde 0,10 artış kaydedilirken, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0,19, inşaat malzemelerinde yüzde 0,15, madenlerde yüzde 0,14 oranında azalış görüldü. Mensucat grubunda ise ekim ayında fiyat hareketi izlenmedi.
2012 Ekim ayında yüzde 5,37 olan yıllık toptan fiyat artış oranı, 2013 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,86, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,40 olarak gerçekleşti.
- İTO değerlendirmesi-
Ekim ayında ABD'de borçlanma tavanı ve bütçeye ilişkin problemlerde anlaşma sağlanmasının küresel piyasalarda yarattığı olumlu havanın Türkiye'de hissedildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Öncelikli olarak parasal genişleme hızında yavaşlamaya gidilmemesi, gelişen ekonomilerle birlikte ülkemizde de fon çıkışlarını durdururken, döviz kurundaki aşırı oynaklık giderilmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak, Merkez Bankası orta vadeli hedeflerle uyum sağlamak için mevcut para politikası uygulamasında her hangi bir değişikliğe gitmemiştir.
Ancak, iç talebin cari açık ve enflasyon üzerinde yarattığı baskının devam etmesi, artan girdi maliyetleri, uluslararası piyasalarda oluşacak emtia ve enerji fiyatları hareketleri kısa ve orta vadede enflasyon ve fiyat istikrarı üzerinde belirleyici rol oynamaya devam edebilecektir."