Yerel yönetimlerin enerji yetkisi artırılıyor
-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Yerel yönetimlerin özellikle belgelenme sırasında EPDK'nın bir kısım yüklerini alacak şekilde daha da yetkilendirilmesi ve güçlendirilmesi esastır, söz konusudur" açıklamasında bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yerel yönetimlerin özellikle belgelenme sırasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bir kısım yüklerini alacak şekilde daha da yetkilendirilmesi ve güçlendirilmesi esastır, söz konusudur" dedi.
Yıldız, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) 19. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, akaryakıt sektörünün 125 milyar liralık büyüklüğü ile Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu ifade etti.
Hükümet olarak uyguladıkları çeşitli politika ve denetimlerle sektörü yönetmeye çalıştıklarını belirten Yıldız, "Her sektörde istismarcılar olabiliyor. Onları ayıklamaya çalışmak bazı dürüst insanları rencide edebiliyor ama gocunmamak lazım" dedi.
Türkiye'deki araç sayısının son 10 yılda ciddi oranda arttığına dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:
"Araç sayısı 7 milyondan 17 milyon 600 binlere çıktı. Bu çok ciddi bir artış. Türkiye'de doğanlarla ölenler arasındaki nüfus farkı 1 milyon civarında ve her yıl trafiğe gireç araç sayısı da 1 milyon civarında. Tabiri caizse bütün bebekler arabalarıyla birlikte geliyorlar. Dolayısıyla bunlara hizmet verebilecek yapıyı iyi kurgulamak lazım."
Bakan Yıldız, "Yerel yönetimlerin özellikle belgelenme sırasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bir kısım yüklerini alacak şekilde daha da yetkilendirilmesi ve güçlendirilmesi esastır, söz konusudur. Valilklerin, il özel idarelerinin, bir kısım belediyelerin o manada yetkilendirilmesi piyasada tartışılmaya açılmalıdır" diye konuştu.
Sektörün ihtiyaç duyduğu konulara hükümet olarak kayıtsız kalmayacaklarına ifade eden Yıldız, LPG istasyonlarının benzin istasyonlarıyla bir arada olmasının tartışıldığını, bu konu da tartışılarak düzenleme yapılabileceğini söyledi.
Türkiye'nin hedefleri çerçevesinde büyümeye devam edeceğini kaydeden Yıldız, "Bütün bu değişimi bir ülkenin büyürken yönetmesi, çok daha fazla dikkat ve itina isteyen bir yönetim tarzıdır. O açıdan hiçbir düzenlemeye kayıtsız kalmayız" değerlendirmesinde bulundu.
- "Akaryakıt kaçakçılığı sıfırlanacak"
Kaçak akaryakıtla mücadelenin devam ettiğinin altını çizen Yıldız, şöyle konuştu:
"Akaryakıt kaçaklığının azaldığını görüyoruz ancak bitti mi derseniz, ne yazık ki henüz bitmedi. Bunun çok farklı argümanları var. Özellikle tanker ticaretiyle alaklı konularda sürekli şifre değiştiren yapı gibi kaçakçıların da bir kısım şifreler değiştirdiğini görüyoruz. Şunu söylemem lazım ki, inşallah çok kısa süre içinde akaryakıt kaçaklığının minimize edildiği, hatta sıfırlandığı bir Türkiye'yi görmüş olacağız."
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı da "Kalıcı olan adalettir, haksız rekabetin önlenmesidir. Bir oyunda sürekli bir taraf kazanıyorsa bu oyun uzun vadeli değildir. Sonuçta toplumsal reaksiyon bu yapıyı bir şekilde ortadan kaldırır. Dolayısıyla kalıcı olana bakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.