Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de öncü ekonomik göstergeler Eylül ayında beklenenden daha hızlı büyüyerek dünyanın en büyük ekonomisinin hükümet kapanmadan önce güçlenme yolunda ilerlediği sinyalini verdi.

Conference Board tarafından önümüzdeki üç ve altı aylık ekonomik görünüm hakkında ipuçları almak için hazırlanan endeks üst üste 2. ay yüzde 0.7 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 0.6 olarak gerçekleşti.

Yükselen hisse fiyatları ve kredilere daha kolay ulaşma imkanı, Amerikalılara yaklaşan tatil alışverişi sezonu öncesinde gerekli harcama yapma imkanı sağlıyor. Ekim ayındaki hükümetin kısmı kapanması sürecinde iş dünyası ve tüketiciler cesaretsiz davranırken, öncü ekonomik gösterge verisi ekonomik büyümenin önümüzdeki yılın başlarında hızlanacağına işaret etti.

Stone & McCarthy Research Associates ABD ekonomistlerinden Kenneth Kim, "Hükümet kapanmasının yansıması ile bazı rakamlar biraz daha yumuşak. Piskolojik etkilerin yok olmasıyla, ekonominin 2014'e doğru daha iyi bir ivme yakalayacağını düşünebiliriz" dedi.

Bloomberg anketine katılan 50 ekonomistin tahminleri yüzde 0.2 ile yüzde 0.8 artış arasında değişiklik gösterdi.