Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, bir para birliğine üye olmamaları ve kendi para birimlerinden borçlanmalarından ötürü ABD ve İngiltere'nin 5 Euro Bölgesi ülkesindeki gibi bir borç krizine karşı bağışıklığının güçlü olduğunu söyledi.

Washington'da perşembe günü Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) konferansında sunacağı çalışmasında Krugman, "Yunanistan'ınki gibi bir mali ve finansal kriz korkusu, son 4 yılda politika söylemlerimizi etkiledi ve fiili politikaları şekillendirilirken ciddi bir rol oynadı" diyerek, borçlanmada sıkıntı yaşamayan ülkelerde kemer sıkma argümanlarını ortaya çıkardığını belirtti.

Krugman, ancak, ABD, İngiltere ve Japonya gibi dalgalı kura sahip olan ülkelerde eli kulağında olan güven krizlerine dair sürekli tekrarlanan uyarılara rağmen, bu krizlerin olmadığını savundu.

Bunun nedenlerinden birinin, Euro Bölgesi ülkelerinin aksine, söz konusu geçen 3 ülkenin, son kredi mercii olarak görev yapan kendi merkez bankalarının olduğunu anlatan Krugman, "Aynı şekilde, Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz 3 yılda ne zaman bu rolü üstlenmeye istekli olduğu sinyalini verse, sorunlu ülkelerin borçlanma maliyetleri azaldı" yazdı.

ABD'nin mali sağlığı, Ekim'de hükümetin 16 gün boyunca kısmi olarak kapanmasına neden olan siyasi çekişmelerin merkezindeydi. Geçici bir anlaşma, bütçe anlaşmalarını 13 Aralık'a ertelerken, ülkenin borçlanma limitini de 7 Şubat'a kadar askıya almıştı.