Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika faizini düşürmesinin ardından son bir ayın en güçlü rallisini yaparken, tahviller değer kazandı ve euro zayıfladı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD ekonomik büyümesinin üçüncü çeyrekte hızlandığını gösteren veri sonrası yükselirken, Çek korunası hızlı bir değer kaybı yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 sıçrayarak, New York saati ile 08:45'te, 327.15 puana çıktı. S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Euro dolar karşısında 16 Eylül'den bu yana ilk kez 1.33 seviyesinin altına indi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 13 baz puan düşerek yüzde 4.02'ye inerken, aynı vadedeki ABD Hazine tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.63'e geriledi. Çek korunası, merkez bankasının 11 yıldır ilk kez koruna satışını onaylaması sonrası yüzde 3.9 değer kaybetti. Altın yüzde 1.1 düşerek ons başına 1,304 dolara indi ve petrol yüzde 0.4 gerileyerek varil başına 94.46 dolara geldi.

AMB Başkanı Mario Draghi, politika yapıcıların, enflasyonun son dört yılın en düşük seviyesine gerilemesinin Banka'nın fiyat istikrarını koruma misyonunu tehdit etmesinin ardından bugün gösterge faizi rekor düşük seviyeye indirmeleri sonrası, faizlerin uzun bir süre daha genişlemeci kalmaya devam etmesini beklediğini söyledi. ABD'de bugün açıklanan veri, dünyanın en büyük ekonomisinde gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 2.8 ile tahminlerden daha hızlı büyüdüğünü gösterdi.

Viyana'da Raiffeisen Capital Management hisse senetleri müdürü Herbert Perus, "AMB'nin kararı piyasaları ateşledi," dedi ve "Faiz indiriminin bugün olmasını beklemiyordum ve indirimden çok memnunum. Eğer hisse senedi yatırımcısıysanız, faiz indirimi haberleri her zaman iyidir. AMB, hisse senedi piyasalarının yukarı gitmesini koruyacak doğru şeyi yapmış gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

(16:30'da güncellendi)