Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'nin altın ithalatı sarı metalde yaşanan fiyat düşüşlerinin ardından 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Ocak ayından bu yana 251.4 ton altın ithal eden Türkiye 1995 yılından bu yana en büyük artışı da gerçekleştirmiş oldu. İstanbul Altın Borsası'ndan yapılan açıklamada Ekim ayında 16 ton altın ve Nisan ayında 45.5 ton altın ithal edildiği belirtildi.

Altın, Nisan ayında ayı piyasasına gerilerken, bu yıl yüzde 21 gerileyen fiyatlar sikke altın, mücevherat ve külçe altına olan talebi artırdı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre ise Türkiye'deki altın talebinin yüzde 60'ını geçtiğimiz yıl mücevherat oluşturdu.

Frankfurt'ta bulunan Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, "Şu anki düşük fiyatlarda altına çok fazla talep olduğu görülüyor. Bu geleneksel bir şeydir ve herhangi bir değişiklik göreceğimizi sanmıyorum. Fiziki talep dünya genelinde canlı durumda" yorumunu yaptı.

Türkiye geçtiğimiz yıl en büyük dördüncü altın alıcısı olurken, Hindistan, Çin ve ABD ilk üç sırayı aldı. Commerzbank açıklamasında Türkiye'deki ticari bankaların altın destekli varlıklar da dahil olmak üzere farklı ürünler sunarak tüketicilerin altın almasını kolaylaştırdığını ifade etti.