Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bugün açıklanacak veriler öncesinde ekonomistler federal hükümetin kapanmasından önce ABD ekonomisinin ivme kaybettiğini ve 3. çeyrekte yavaşladığını tahmin ediyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı gayrısafi yurtiçi hasılanın 3. çeyrekte yüzde 2 arttığı yönünde gerçekleşirken, bir önceki çeyrekte ekonomi yüzde 2.5 genişlemişti. Ekonominin en büyük kısmını oluşturan tüketici harcamalarının ise büyük ihtimalle 2 yıldan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine gerilediği tahmin ediliyor.

Tahmin edilen büyüme rakamı 2010 yılının sonundan bu yana tutturulan ortalama büyüme oranıyla paralellik gösterirken, Fed yetkililerinin neden varlık alımlarını devam ettirme isteği duyduklarını da açıklıyor. Hükümetin 16 gün kapalı kalması ekonomistlerin içinde bulunduğumuz çeyreğe yönelik ekonomik büyüme beklentilerini düşürmesine neden oldu.

PNC Financial Services Group Inc. şef ekonomisti Stuart Hoffman, "Ekonomi bir önceki çeyrekte biraz daha yavaştı ama genel olarak bakıldığında çok fazla bir değişikik yoktu. İlerleme ılımlı ama hayal kırıcı. Hükümetin kapanması 4. çeyrekteki büyümeyi biraz azalttı" yorumunu yaptı.   

High Frequency Economics Ltd. ekonomistleri 3. çeyrek büyüme verilerinin aynı zamanda konut inşaatında daha hafif bir büyümenin yaşandığını göstereceğini belirtti.

Resmi verileri bugün Washington saatiyle 08:30'da (TSİ 15:30) açıklanacak. Ekonomistlerin tahminleri yüzde 1.2 ile yüzde 3 büyüme arasında değişiklik gösterdi.