Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:07'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de büyümenin beklenenden iyi gelmesiyle Fed'in teşviklere devam etme ihtimalinin azalması sonrasında geriledi. Türk Lirası Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz indirimi kararı sonrasında ralli yaparken, Çek korunası politika yapıcıların hükümet müdahalesini onaylaması ile geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla düşüşü altıncı güne taşırken, Londra saati ile 14:14'te 1,013.61 puan olarak kaydedildi. 420'nin üzerinde hisse senedi gerilerken, 307 adet hisse ilerleme kaydetti. OAO Gazprom yüzde 2.5 tırmanarak MSCI'da endeks puanları bazında en büyük yükselişi kaydetti ve Rusya Micex Endeksi'nin rallisine öncülük etti. Türk Lirası euro karşısında yüzde 0.3 düşüşün ardından AMB kararıyla yüzde 1.5 değer kazanırken, bu yükseliş Avrupa ve Afrika gelişen ülkeleri arasında en büyük sıçrama olarak gerçekleşti. Güçlenmelere sadece Çek Cumhuriyeti korunası ayak uyduramayarak, yüzde 4.2 geriledi.

Gayrısafi yurtiçi hasıla yıllık bazda yüzde 2.8 genişlerken, bir önceki çeyreğin büyüme rakamı yüzde 2.5 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 2'lik genişleme olarak gerçekleşti. Bugün Frankfurt'ta bir araya gelen AMB politika yapıcıları, politika faizi olan temel refinansman faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0.25'e indirdi.

Londra'da bulunan Rogge Global Partners Plc şef gelişen piyasalar analisti Michael Ganske, "Hafifleyen para politikası gelişen piyasa varlıkları için kesinlikle olumlu. Hâlâ Fed düşünceleri var, tahvil alımlarını daha yakında azaltabilir. ABD doları giderek güçleniyor, bu da gelişen ülke piyasaları ve para birimleri için yabancı yatırımcı açısından iyi bir şey değil" yorumunu yaptı.

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek iki günlük düşüşe son verdi ve 2013 yılındaki kayıpları yüzde 12.1'e azalttı.

Çek korunası ise merkez bankasının 11 yıl sonra ilk defa Döviz satışı yapacak olmasıyla euro karşısında 26.927 seviyesine kadar geriledi. Banka korunayı euro karşısında 27 seviyesi yakında tutmayı planladığını açıkladı. Prag'ta PX Endeksi ise yüzde 1.6 tırmanarak Ocak ayından bu yana en yüksekte.

Gelişen piyasa tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki yatırımcı talebi farkı 2 baz puan gerileyerek 323 baz puana düştü.

(17:07'de güncellendi)