Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bitcoin... Sanal para, kriptolu para birimi, dijital para, vd... Türkçe'ye birçok şekilde çevirebileceğimiz bu yeni para türü tam bir çılgınlık hali aldı. Henüz Hollywood filmlerine konu oldu mu, bilmiyoruz ama dünyanın pazar tezgahı Çin sayesinde bitcoin tarafında işler bir hayli değişti.

Çok değil bundan birkaç sene önce "İnsanlar neden sanal bir paraya paraya yatırsınlar ya da mal satsınlar ki?" sorusu ile başlayan serüven önümüzdeki günlerde gündemi çok meşgul edeceğe benziyor.

Bitcoin'in kullanıcı sayısının 100,000'i aştığı tahmin ediliyor. Bloomberg veri tabanına göre BitStamp Online Exchange'de işlem gören bitcoinin fiyatı 265 dolar ile rekor kırdı. Hizmetler ve perakende ürünler için kullanılan bitcoin ticari aktivitelerde kullanımın artması ile yılbaşından bu yana 20 kat yükseldi.

Bitcoinin çalışma prensibini kısaca şöyle özetleyebiliriz: A noktasından B noktasına dağıtımlı bir ağ üstünden çalışıyor, para ve transfer işlemleri ağ üzerinde kollektif olarak gerçekleşiyor. Bu sayede merkezi bir kuruluşa ihtiyaç kalmıyor. Yani bir hükümet, organizasyon, banka vs aracılığı yok, sadece internet var. Bu durumda diğer muadilleri ile kıyaslandığında bitcoin masrafı minimuma indirgiyor, hızı maksimuma çıkarıyor.

Bitcoin sonuçta bir icat ve her icat gibi kötü alanlarda kullanılmaya da müsait. Örneğin "Silk Road" internet sitesi. Söz konusu sitede bitcoin rahatça kullanılabiliyordu. Site yöneticileri bitcoin kullanılarak birçok emtianın alınıp satılmasına izin verdi. Ardından silahtan tutun da uyuşturucuya kadar site üstünden birçok yasal olmayan ürünün de ticaretinin yapıldığının iddia edilmesi ile ABD siteye mührü vurdu. Soruşturma sonucu başlayan dava ise hala sürüyor.

Silk Road'un kapanmasının ardından bitcoin kullanımının azalması bekleniyordu fakat tam tersine bitcoin kullanımı dünya çapında arttı. Çinliler alt yapıyı aldı ve BTC üzerinden yeni bir platform oluşturdu. ABD'nin mühür vurduğu siteyi Çin yeniden kullanıma açtı.

Ve örneğin eBay.... Dünyanın önde gelen internet alışveriş sitelerinden eBay’in Başkanı John Donaho artık ödemelerde sanal para birimi bitcoinin kabul edilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Donaho, "Sanal para birimleri büyük önem kazanacak“ öngörüsünde bulundu.

BloombergHT Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran konuyla ilgili "Piyasada bu kadar para bolluğu varken; altın niye yükseliyor, yükselmiyor, diye sorarken bitcoin diye bir ürün çıkıyor. Bu dijital bir varlık ve fiyatı da hızlı bir şekilde artıyor. Her ne kadar işin içinde yasa dışı ürünler olsa da bitcoin ile satın alınabilen ürün skalası genişliyor ve sanal paranın gittiği yön açısından bitcoini radara almakta fayda var." yorumunda bulundu.

Görünen o ki eğer kısıtlayıcı bir düzenleme getirilmezse bundan sonrasında Bitcoin'in ve ilerleyen zamanlarda da muadil rakiplerinin adının başka başka haberlere daha sık konu olduğuna şahit olacağız.