Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da sanayi üretimi Eylül ayında gerileyerek, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toparlanmanın 3. çeyrekte yavaşlamış olabileceği sinyalini verdi.

Mevsimsel değişikliklere uyarlanmış üretim Eylül ayında yüzde 0.9 gerilerken, Ağustos ayı rakamı yüzde 1.6 büyüme olarak revize edildi. Bloomberg News anketine katılan 36 ekonomistin tahmin medyanı sanayi üretiminde bir değişiklik olmayacağı yönünde gerçekleşti. Üretim bir yıl öncesine göre yüzde 1 ilerledi.

Bundesbank tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamada Almanya ekonomik büyümenin geçtiğimiz çeyrekte yavaşlamış olabileceği belirtilirken, iş güveni Ekim ayında beklenmedik bir şekilde son 6 ayın ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Euro Bölgesi ekonomik toparlanmaya devam ederken, AMB Başkanı Mario Draghi bu toparlanmanın "kırılgan" olacağını belirtti. AMB yetkilileri aylık politika toplantıları için Frankfurt'ta buluşmaya hazırlanıyor.

HSBC Trinkaus & Burkhardt AG ekonomisti Lothar Hessler, "Yavaş bir toparlanma ama Euro Bölgesi'nde bir düzelme görüyoruz. Alman gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi biraz yavaşlamış olabilir ama ekonomi istikrarlı ve sağlam bir şekilde büyüyor" yorumunu yaptı.

Alman imalat üretimi Eylül ayında yüzde 1.1 gerilerken, yatırım ürünleri üretimi yüzde 2.1 geriledi. İnşaat yüzde 1.8 düştü, enerji üretimi ise yüzde 2.1 yükseldi.