Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, faiz kararı sonrası yaptığı basın açıklamasında, deflasyon görmediklerini belirterek, "Deflasyon değil, uzun dönemli düşük enflasyon bekliyoruz" dedi.

Draghi, politika faizini rekor düşük seviyeye düşürme kararının ardından yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nin "uzun bir dönem" düşük enflasyon riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Draghi, borçlanma maliyetlerinin "uzun bir süre" için düşük tutulacağı taahhüdünde bulunduktan sonra, zayıflayan fiyat baskılarının AMB'nin bugün sürpriz bir şekilde politika faizi olan temel refinansman faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 0.25'e çekmesini makul hale getirdiğini söyledi. Bloomberg'in anketine katılan 70 ekonomistin yalnızca üçü, enflasyonun son dört yılın en düşük seviyesine inmesine karşın, faiz indirimini önceden tahmin etti.

Frankfurt'ta bugün basın mensuplarına açıklama yapan Draghi, "Uzun bir dönem düşük enflasyon görebiliriz" dedi.

Avrupa Merkez Bankası ayrıca, mevduat faizini sıfır seviyesinde tuttu ve marjinal borç verme faizini yüzde 0.75'e çekti.

Draghi, AMB'nin sınırsız bir ay vadeli ve üç ay vadeli nakit sağlamayı 2015 yılın ortasına kadar uzattığını söyledi.

Draghi, "Para piyasası koşullarını ve bunların para politikası duruşumuza potansiyel etkisini yakında izlemeye devam ediyoruz" dedi ve "Eldeki tüm enstrumanlar değerlendirmeye hazırız" şeklinde konuştu.