Çin piyasalara daha etkin hâle getirecek
Komünist Parti Genel Kongresi'ni tamamlayan Çin, piyasalara daha fazla rol vereceklerini söyledi
Komünist Parti'nin gücünü gözeterek, yeni büyüme kaynakları bulmaya çalışan dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin, ülkenin ekonomi stratejilerinde devletin baskınlığını korurken, piyasaların rolünü de artırdı.
Pekin'deki 18. Merkezi Komite'nin resmi tebliğinde Çin, piyasaları, kaynak dağıtımında daha "belirleyici" hâle getireceğini söyledi. Öte yandan Pekin hükümeti, devletin ekonomi üzerindeki baskın güç olmayı sürdüreceğini belirterek, hükümet müdahalesini azaltmanın sınırlarına dikkat çekti.
Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 18'inci Ulusal Kongresi'nin üçüncü genel kurulu sona ererken, ülkenin gelecek 10 yılını belirleyecek ekonomik reformlar açıklandı.
Genel kurulda, ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Xi Jinping'in, merkez komite üyelerine sunduğu "Reformları kapsamlı derinleştirme" raporu oy birliğiyle kabul edildi.
Çin'in "kapsamlı derinleşen reformlarının" başlıca hedefinin "Çin özellikleri taşıyan sosyalizm sistemini geliştirme ve tamamlama" olduğuna değinilen sonuç bildirgesinde, yönetim sistemi ve yeterliliğin modernleştirilmeye başlanacağı ifade edildi.
Pekin yönetiminin 2020 yılına kadar önemli alanlarda ve kritik konularda belirleyici sonuçlar alma hedefine işaret edilerek, anayasa ve hukukun üstünlüğünün korunacağı, idari hukuk rejiminin derinleştirileceği, yargı ve denetleme alanlarının bağımsızlığı ve adilliğinin garanti altına alınacağı belirtildi.
Ekonomi rejimi reformunun, derinleşen kapsamlı reformların en önemli unsuru olduğuna dikkat çekilirken, piyasanın kaynakların dağılımında "belirleyici" rol oynayacağı ve hükümetin etkinliğini daha iyiye götüreceği anlatıldı.
Çin'in modern bir finans sistemi kuracağı, bütçe ve vergilendirme sisteminde iyileştirmeler yapılacağı, harcamaların yetkilerin gerektirdiği ölçüde yeniden düzenleneceği kaydedildi. Ayrıca Çin'in, bütçenin şeffaflaşması ve vergi sistemi reformunu geliştirirken, hükümet organlarının sorumluluklarını yerine getireceği ve ilgili mevzuatı geliştireceği ifade edildi.
- Ulusal Güvenlik Komitesi
Bunun yanı sıra tebliğde, ulusal güvenliği sağlamak ve bu konuda strateji ve sistem geliştirmek için "Ulusal Güvenlik Komitesi" kurulmasına karar verildi.
Çin'in sosyal idareyi geliştireceği ve halkın çıkarlarını koruyacağına vurgu yapılırken, bu sistemlerin inovasyonunun etkin bir şekilde sosyal anlaşmazlıkları önleyeceği ve kamu güvenliğini geliştireceği ifade edildi.
Çin'in ulusal savunmasını ve ordusunu da geliştireceği, ordu kuruluşları ile askeri strateji ve politikaların yeni dönemde geliştirilmesi için çağrıda bulunuldu.
- Mülkiyet hakları ve yargı
Çiftçi haklarının genişletileceği ve kırsal ile kentsel kesim arasındaki kaynak eşitsizliğinin ortadan kaldırılacağı vurgulanan tebliğde, çiftçilerin mülkiyet haklarında iyileştirme yapılacağı ifade edildi.
Bu durum yeni düzenlemeyle çiftçilerin sistemin modernleşme sürecinde eşit pay alması ve bunun kazançlarını paylaşması olarak yorumlandı. Yeni tarım ticaret sisteminin yeniden düzenleneceği ve çiftçilere daha fazla mülkiyet hakkı verilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Yargı sisteminin insan hak ve çıkarlarını koruyacak şekilde ıslah edileceği belirtilirken, hukukun üstün olduğu bir Çin inşa etmek için "adil, etkin ve yetkili bir sosyalist yargı sistemi" kurulmasının önemine dikkat çekildi.
Tebliğde çevre konularına da vurgu yapılarak, ülkenin ekolojik çevreyi koruması için sağlam bir sistem kurulacağı, bu konudaki kırmızı çizgilerin belirlenmesine karar verildi.
Çin'in yeni yönetiminin belirlenmesinin ardından yapılan 18. ÇKP Ulusal Kongresi'nin birinci ve ikinci genel kurulunda personel ve teşkilat yapıları görüşülmüştü.
Bank of America'ya göre, Xi Jinping'in yönetimindeki seansın açıklamaları, devlet kontrolündeki kuruluşlardaki merkezi rol değiştirilmeden, faiz, tarım arazisi ve enerjide daha özgür fiyatlamaya işaret ediyor. Çin, yeni prensipler kapsamındaki politikaları koordine etmek ve yönetmek için bir panel kuracak ve önümüzdeki hafta ya da aylarda daha net tedbirler de açıklanabilir.
Adımların, sözcükler kadar yüksek sesli olup olmadığının görüleceğini söyleyen Hong Kong'taki Daiwa Capital Markets'ın ekonomistlerinden Kevin Lai, "Reformlar olacak ancak eski devlet oluşumlarının kırılmasına kadar varmayacak" dedi.