Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde bir görüş yazısı kaleme alan Eski Fed yöneticilerinden Kevin Warsh, parasal genişleme ve Fed'in politikasının diğer unsurlarına ilişkin eleştirilerde bulundu.

Eski bir Fed yöneticisi olan, şimdi ise Stanford İşletme Fakültesi'nde profesörlük yapan Warsh, tahvil alımlarının azaltılacağı sinyallerinin bahar ve yaz döneminde tahvil faizlerini sıçratmasına dikkat çekerek, "Bu süreç, her taraf için alçak gönüllülüğe neden olmalı" dedi ve QE'nin 'test edilmemiş ve tamamlanmamış bir deneyden farklı bir şey olduğu algısını düzeltmesi gerektiğini' söyledi.

QE'nin en çok dile getirilen riskinin hiper enflasyon olmadığını söyleyen Warsh, asıl sorunun, sermayenin hatalı dağıtımı ve hatalı yatırımlar ile özdeşleştirilen uzun vadeli serbest para ve sübvansiyonlu krediler olduğunu savunarak, bunun, uzun vadeli büyüme ve finansal istikrar ile iyi gitmediğini dile getirdi.

Birçok kişinin Fed'in "iyi niyetini" sorgulamadığını, acnak politikaların, doğrudan görülmesi gereken kazanan ve kaybedenlerinin olduğunu söyleyen Warsh, "Fed'in mortgage destekli tahvil alımları mevcut konut sahiplerine yardımcı olurken, kiracı ve ev almayı düşünenlere zarar verdi. Fed'in faizleri baskılaması, yatırımcıları hisselere yönlendirdi" dedi.

Warsh, Fed'in politikalarından yararlananların iyi durumdaki hanehalkları ve büyük bilanço tabloları, yüksek risk iştahı ve düşük maliyetli krediye girişine sahip olan şirketler olduğunu söylerken, işçiler ve sabit yükümlülüklere sahip emeklilerin kazancının çok daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Önceliğin, politikanın düzeltilmesine verilmesi gerektiğini savunan Warsh, "Ekonominin durumuna ilişkin belirsizlikler göz önünde bulundurulduğunda, piyasalar yoldan çıkmış ya da kamusal vaatler politika yapıcıların, olayları gördüğü gibi söylemelerini kısıtlıyorken, politika tasarılarını aşırı boyutta paylaşmak yardımcı değil" dedi.