Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın geçen haftaki beklenmedik faiz indirimi, ekonomistler tarafından Avrupa'da hızla düşen enflasyona cevaben gerçekleştiği şeklinde yorumlanmıştı. 17 ülkenin üye olduğu Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı Kasım ayında yüzde 0.7'de sabitlenerek, Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin altında kalmıştı.

Financial Times gazetesinde Tobias Buck imzasıyla yayınlanan habere göre iki yılı aşkın süren resesyondan yeni çıkmaya çalışan İspanya ise enflasyon oranındaki sert düşüşten özellikle etkilendi. Kasım ayında, ülkenin aylık enflasyon oranı geçen senenin aynı ayındaki yüzde 3.5 orana kıyasla yüzde -0.1'e düşerek dört senedir ilk defa negatif oldu.

İspanyol düşünce kuruluşu Real Instituto Elcano'nun baş ekonomisti Federico Steinberg, "Burada ateşle oynuyoruz. Eğer ekonomik büyümenin yakın bir zamanda düşük olacağını ve para politikalarının çok da genişleme yanlısı olmayacağını varsayarsak, İspanya'da ciddi bir deflasyon riski öngörüyorum," diye belirtti.

Ekonomistlere göre gerçekleşecek bir deflasyon ciddi dış borçlanma sorunu olan ülkeleri daha derinden etkileyecek. Özel sektör borcunun gayri safi yurt içi hasılasına oranı yüzde 200'ü bulan İspanya ise deflasyon riskinin korkuttuğu ülkelerin başında geliyor.  

Uzmanlar fiyatların düşmesiyle, borcun gerçek değerinin artmasının, kredi borçlarını ödemekte zaten güçlük çeken İspanyol şirketlerine ve bireylere daha büyük bir darbe vuracağı görüşündeler. "Deflasyon, borç ekonomileri için çok büyük bir problem. Bu yavaşça ve yıpratıcı bir şekilde ekonominizin önemli parçalarını yiyip bitiren bir süreç," diyen Barcelona merkezli Gallerli ekonomist Edward Hugh'a göre deflasyonla birlikte insanlar almak istedikleri ürün veya hizmetlerin bir sonraki ayda veya yılda fiyatını düşmesini beklemeye başlıyorlar. Bu durum da tüketimi azaltıp ekonomik düşüşün süresini uzatıyor.

FT’ye göre İspanya henüz deflasyondan kaynaklanan sürüncemeli fiyat düşüşünü yaşamıyor. Şu ana kadar enflasyonun negatif göstergelerde olduğu tek bir ay var ve ekonomistlerin birçoğu önümüzdeki aylarda düşük fakat pozitif enflasyon oranları beklemekte. İspanya'da deflasyon riskinin artmaması için önümüzdeki aylarda Euro Bölgesi'nden gelecek olan enflasyon rakamları da büyük önem taşıyor.