Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Danimarka hükümeti özel borçlanmayı kısma yerine dünyanın en borçlu hane halkının ucuz kredilere ulaşımını kolaylaştırmak için yeni kriterler üzerinde çalışıyor.

Komşuları Norveç ve İsveç borçlanmayı sınırlandırma yollarını ararken, Danimarka yetkilileri borçlanmanın bir tehdit yaratmadığını çünkü hane halklarının problem yaşarlarsa emeklilik maaşı ve ev menkul kıymetlerini değerlendirebileceklerini belirttiler.

OECD raporlarına göre Danimarkalılar kreditörlere harcanabilir gelirlerinin yüzde 310'unu borçlanmış durumdalar.  Bu seviye merkez bankasının yüzde 200 borçlanma limiti önerdiği İsveç'in borçlanma oranının iki katına tekabül ediyor.

Danimarka Özel Sektör Bakanı Henrik Sass Larsen Kopenhag'daki bir röportajda, "Borcun etkileri borcun yapısına göre farklılık göstermektedir. Danimarkalıların en borçlu hane halkı olduğuna dair hesaplamalar hangi kaynakların hesaba katıldığına göre değişir" diye belirtti.

Danimarkalıların, 30 yıla kadarki mortgage kredilerini finanse etmeleri için kullandıkları bir yıllık tahvilleri almaya devam etmelerini sağlamak için Danimarka hükümetinin borçlandırmayı azaltacak bazı teşvikleri de bulunuyor. Bu teşvikler Danimarkalıların, AAA kredi notlu ülkenin Avrupa'daki kriz boyunca kurtarılmış bölge olmasından da dolayı sabit kalan rekor düşüklükteki faiz oranlarından yararlanmalarını sağladı.