Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(06:13'te güncellendi)

Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri verdiğini fakat daha gidecek yolları olduğunu belirten Fed başkan adayı Janet Yellen,  güçlü ekonomik toparlanmayı desteklemek ve para politikasından çok erken çıkış yapılmaması için çalışacağını söyledi.

Uygulanan para politikasının ekonomik toparlanmaya ciddi katkıları bulunduğunu belirten Yellen, ekonomideki zayıflığın sebebi olarak 2008 krizini gösterdi. Yellen ayrıca ABD bankalarının geçmişe oranla daha güçlü olduğunu ve hukuki boşlukların azaldığını dile getirdi.

Yellen, işsizlik oranının hâlâ çok yüksek olduğunu ve başkan olması durumunda ABD ekonomisindeki toparlanmayı desteklemek üzere gereken adımları atacağını vurgulayarak, "Ekonomi toparlanana kadar genişlemeci para politikası devam ettirilmeli. Parasal genişlemenin beklenenden önce azaltılması ciddi riskler yaratır" dedi.

Parasal genişleme ve varlık alımının getirisinin, hâlâ maliyetinden daha yüksek olduğunu ve politikaların faizlerin düşmesine yardımcı olduğunu söyleyen Yellen, ortaya çıkan riskleri ciddi şekilde incelediklerini ifade etti.

Yellen istihdamla ilgili ise toparlanma işaretleri olduğu yorumunu yaparak parasal genişlemenin sonsuza dek sürmeyeceğini fakat varlık alımlarının sonlandırılması için belirlenen bir tarih olmadığını ve her toplantıda yeniden değerlendirildiğini söyledi.

Yellen varlık fiyatlarıyla ilgili de herhangi bir balon oluşumu veya uyumsuzluk görmediğini, para politikasının ise varlık balonları ile mücadele etmek için güçlü bir araç olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'nin temerrüde düşme ihtimaline ise Yellen, "Yıkıcı olur" yorumunu yaptı.

67 yaşındaki Janet Yellen, yedi ay sonra ilk defa parasal genişleme politikası hakkındaki görüşlerini resmi olarak açıkladı.

Geçişin bir hayli düzgün olacağını söyleyen Raymond James&Associates Inc.'in başekonomisti Scott Brown, "Ekonomideki ağır seyir ve düşük enflasyon trendi, Fed'in şimdilik tahvil alımlarını devam ettireceğini gösteriyor" dedi.